לראשונה מזה 250 שנה, הקרנף ההודי המפורסם של לואי ה-15 עזב את גבולות צרפת והגיע ללונדון. הקרנף, ששימש בעבר כאחת האטרקציות הגדולות בחצר המלכותית של ורסאי, מוצג כעת במרכז תערוכה חדשה במוזיאון המדע הלונדוני תחת הכותרת Versailles: Science and Splendour.
“זו זכות נדירה לארח את הקרנף הזה בלונדון,” אמר גלין מורגן, אוצר התערוכה ל'גרדיאן': “התמונות לא מצליחות להעביר את העוצמה והייחודיות שלו. העור הכמעט שחור-ג’ט מעניק לו נוכחות יוצאת דופן.”
חיית הפלא של ורסאי: מתנה מלכותית והתחלת “שגעון הקרנפים”
הקרנף, שהגיע לצרפת ב-1770 כמתנה מהודו למלך לואי ה-15, היה חלק ממנז’ריית ורסאי – גן החיות המלכותי שהציג לראווה את עוצמתה הגלובלית של צרפת. המסע הארוך החל בנמל קולקטה ונמשך כעשרה חודשים, עד שנחת בנמל לוריין שבצרפת. משם נאלצו לבנות רכב מיוחד להובלתו לורסאי, מרחק 450 קילומטרים.
עם הגעתו, הפך הקרנף לאטרקציה מדוברת, לא רק בזכות גודלו המרשים אלא גם בשל הטיפול הייחודי שקיבל: עיסויים בשמן ותזונה מבוססת לחם. הוא כונה “חיית הפלא של ורסאי” והיווה השראה לגל תרבותי שכונה “שגעון הקרנפים,” שבו סמלים ואובייקטים רבים – שעונים, קישוטים ואפילו פאות – עוצבו בהשראת החיה האקזוטית.
כוכב מלכותי שהפך לאייקון מדעי
הקרנף לא שימש רק כמייצג של עוצמה מלכותית, אלא גם כאובייקט מחקר מדעי. מדעני התקופה, שזכו לראשונה לעסוק בזן הקרנף ההודי (Rhinoceros unicornis), תרמו להבנת התחום המתפתח של זואולוגיה.
עם זאת, הקרנף לא האריך ימים: בשנת 1793, במהלך תקופת הטרור שלאחר המהפכה הצרפתית, מצא את מותו על ידי מכה קטלנית בחרב. מותו הוביל לניסוי טקסונומי ראשון בקנה מידה כזה, שבמהלכו גופתו פורקה, פוסלה מחדש בתמיכה פנימית מעץ והפכה למוצג קבוע במוזיאון הטבע בפריז.
העברת המוצג ללונדון: אתגר לא פשוט
העברת הקרנף ללונדון מהווה ציון דרך היסטורי, שכן זו הפעם הראשונה שהוא עוזב את גבולות צרפת מאז הגיע אליה. מדובר במוצג עדין ורגיש, שעבר הכנות מורכבות כדי להבטיח את שלמותו במהלך המסע.
“ההחלטה להשאיל את הקרנף מעידה על שיתוף פעולה עמוק בין מוזיאונים בצרפת ובלונדון,” מסביר מורגן. “המוצג הזה מסמל חיבור תרבותי בין מדינות, לא רק בעבר אלא גם בהווה.”
תערוכת Versailles: Science and Splendour מביאה לקדמת הבמה את הקשר בין עוצמה מלכותית וידע מדעי. לצד הקרנף, מוצגים בעלי חיים נוספים שנשמרו מהמנז’ריה המלכותית, כמו גם ממצאים מדעיים מרשימים מימי לואי ה-15.
מטרת התערוכה היא להאיר באור חדש את ההיסטוריה של ורסאי כמרכז של מחקר מדעי ותרבותי, ולהדגיש את החשיבות של בעלי חיים כמייצגים של כוח ואמצעי להבנה מדעית.
הקרנף השחור של לואי ה-15 מסמל עידן שבו מלכים לא רק שלטו, אלא גם פעלו כדי לחקור ולהרחיב את גבולות הידע האנושי. התערוכה בלונדון מזמינה את המבקרים לצלול לעולם שבו חיות אקזוטיות שירתו לא רק כמראה לעוצמה, אלא גם כחלון לעולמות רחוקים ובלתי מוכרים.
עם פתיחת התערוכה בשבוע הבא, הקרנף חוזר למרכז הבמה – לא כעדות לעבר בלבד, אלא כסמל נצחי של סקרנות, כוח ואמנות.