הסמל המוכר של פראדה, המשולש היוקרתי, זכה לאחרונה למעמד מחודש באירופה לאחר מאבק משפטי מורכב. ועדת הערעורים של משרד הקניין הרוחני של האיחוד האירופי (EUIPO) קבעה כי פראדה הצליחה להוכיח שימוש “אותנטי” בלוגו המשולש שלה, ובכך שמרה על הרישום שלו כסימן מסחרי, כך דווח בהרחבה באתר TFL.
תחילת הסיפור: ניסיון ביטול הרישום
המאבק החל באפריל 2023, כשחברת המוצרים מעור האיטלקית Erickstyle S.r.l. הגישה בקשה לביטול הרישום בטענה כי פראדה לא השתמשה בלוגו המשולש שלה בצורה מספקת על מוצרים מסוימים. במרץ 2024, קיבלה מחלקת הביטולים של ה-EUIPO חלק מהטענות והחליטה על ביטול רישום הסימן עבור מספר מוצרים מקטגוריה 18, כולל תיקים, ארנקים ומזוודות. פראדה, כמובן, לא נשארה אדישה והגישה ערעור.
בערעור שהגישה, טענה פראדה כי היא משתמשת בסמל המשולש באופן מסחרי משמעותי. היא הציגה חשבוניות מכירה ממדינות האיחוד האירופי, כמו צרפת, גרמניה ואיטליה, שהוכיחו את קיומן של מכירות של המוצרים הנושאים את הלוגו. בנוסף, הוצגו תמונות של מוצרים בהם שולב הסמל המשולש, לצד אזכורים במגזינים יוקרתיים שהדגישו את השימוש בלוגו כמסמן בולט של מותג היוקרה.
משולש פשוט אך מזוהה
אחד מהטיעונים המרכזיים של פראדה היה השימוש בלוגו המשולש גם בגרסאות מעודנות, ללא הכיתוב “PRADA MILANO” והאלמנטים הנוספים שהופיעו בעבר. ועדת הערעורים קבעה כי למרות הפשטות של הלוגו, המבנה הכולל שלו נשאר ייחודי ומזוהה כקשור למותג.

הוועדה הוסיפה כי שינויים קטנים בעיצוב, כמו קווים מנוקדים במקום קווים רציפים, אינם פוגעים בזיהוי המותג. בנוסף, נמצא כי צבע המשולש מותאם לעיתים לצבע המוצר, אך זה לא פוגע במידת הזיהוי או בשימוש האותנטי בלוגו.
הוועדה בחנה את היקף השימוש בסימן וחשפה כי פראדה מכרה בתקופה שבין אפריל 2018 לאפריל 2023:
• 14 מזוודות ותיקים בסך של 12,760 אירו
• 9 תיקי מסמכים ואביזרים בסך של 7,810 אירו
• 142 ארנקים בסך של 111,322 אירו
• 69 תיקי איפור בסך של 47,303 אירו
למרות שמדובר בכמות מכירות מצומצמת יחסית, הוועדה קבעה כי היא מספיקה כדי להוכיח שימוש אותנטי בסימן, בזכות התמדה והיקף פעילות מסחרית הכוללת מדיה והכרה ציבורית.
ניצחון לפראדה ולמותגי היוקרה
בסופו של דבר, ועדת הערעורים ביטלה את החלטת מחלקת הביטולים והחזירה לפראדה את הזכויות על רישום הלוגו עבור כל המוצרים הרלוונטיים.
החלטה זו מהווה תקדים חשוב עבור מותגי יוקרה, שמוכרים לרוב כמויות קטנות של מוצרים, אך נשענים על שיווק יוקרתי רחב והשפעה תקשורתית. הוועדה הדגישה כי שימוש אותנטי בסימן מסחרי אינו תלוי רק בכמות המכירות, אלא גם במידת החשיפה, ההתמדה וההשפעה על השוק.