מקנזי סקוט, אחת הנשים העשירות בעולם, הפכה בשנים האחרונות לסמל של פילנתרופיה ואימפקט. היא לא רק כותבת צ’קים ומעבירה מיליארדים; היא מביאה גישה חדשה לחלוטין לעולם התרומות ולניהול הון.
מאז 2019, סקוט תרמה 19.2 מיליארד דולר לארגונים ברחבי העולם, והיום היא חשפה בבלוג האישי שלה באתר yieldgiving כי בשנת 2024 לבדה, תרומותיה עמדו על סכום אסטרונומי של 2 מיליארד דולר.
מי את מקנזי סקוט?
מקנזי סקוט נולדה ב-1970 בסן פרנסיסקו, קליפורניה. היא למדה ספרות אנגלית באוניברסיטת פרינסטון, שם הייתה אחת מתלמידותיו של הסופר זוכה פרס נובל טוני מוריסון. לכתיבה תמיד היה תפקיד מרכזי בחייה: לפני שהתפרסמה בזכות תרומותיה העצומות, היא עבדה כסופרת ופרסמה שני רומנים.
בטוח זה יעניין אתכם:
הרעיון המשוגע של המיליארדר מרק לור
המיליארדר ריי דליו מפתיע: אני מעדיף זהב וביטקוין
כך המיליארדר יצחק תשובה נמלט בעת האזעקה
טרגי: המיליארדר היהודי נפל מגובה 150 מטרים
המיליארדר היהודי סת’ קלרמן משתלט על חברת תקשורת
אבל עיקר פרסומה הגיע מהקשר שלה לג’ף בזוס, מייסד אמזון. השניים נישאו ב-1993, ובמשך 25 שנים בנו יחד את אחת מהאימפריות הכלכליות הגדולות בעולם. בעקבות גירושיהם ב-2019, קיבלה סקוט נתח משמעותי ממניות אמזון, שהעמידו אותה בין הנשים העשירות בעולם, עם הון מוערך כיום ב-31.7 מיליארד דולר.
מהי המשמעות של המילה ״השקעה״?
במקום לשמור על הונה העצום או להשקיע אותו במטרה להביא תשואות פיננסיות, סקוט החליטה לקחת את כספה ולעשות ממנו טוב בעולם. היא פיתחה גישה ייחודית שנקראת “פילנתרופיה מבוססת אמון” – גישה שמטרתה להעניק מענקים גדולים ובלתי מותנים לארגונים שזקוקים להם, מתוך אמונה שהם יודעים כיצד להשתמש בכסף בצורה הטובה ביותר.
בבלוג האישי שלה, היא שיתפה הבוקר את מחשבותיה לגבי המילה “השקעה” וכיצד היא מתפרשת בעולם המודרני: ״אני אוהבת מילים, והשנה הזו, מילה מסוימת עלתה במחשבתי שוב ושוב. היא עברה מעין צמצום משמעותי. ברשימת ההגדרות היפהפיות והמקוריות שלה? להקדיש משאבים למטרה מועילה. להעניק זכויות. להלביש״.
2,004,400,000 דולר ל-199 ארגונים
כאמור, בשנת 2024 תרמה סקוט יותר מ-2,004,400,000 דולר ל-199 ארגונים. מתוכם, כ-75% מתמקדים בהגדלת הביטחון הכלכלי ומתן הזדמנויות לאנשים במצוקה כלכלית. התרומות האלה שיפרו גישה לדיור בר-השגה, יצרו משרות יציבות, וסיפקו חינוך, בריאות וייעוץ פיננסי לאלפי אנשים.
היא הסבירה את הגישה שלה: “עם הצוות שלי, העלינו מידע על 2,004,400,000 דולר בתרומות שהעברנו ל-199 ארגונים. כ-75% מהם פועלים לשיפור הביטחון הכלכלי וההזדמנויות לאנשים הנאבקים כלכלית. השאר עוסקים ברווחה בדרכים אחרות, כמו זכויות אדם ושימור משאבי טבע״.
סקוט הוסיפה נתון מרתק נוסף על הביקוש לתרומותיה: “6,353 ארגונים הגישו בקשות דרך Lever for Change במסגרת התהליך הפתוח שהשקנו השנה, אבל רק 279 ארגונים קיבלו מענקים של 2 מיליון דולר, ו-82 קיבלו מיליון דולר.”
״קיבלנו ממנה תרומה של עשרות מיליוני דולרים״
במיזם נוסף, סקוט הנחתה את צוותי ההשקעות שלה לחפש קרנות וחברות עם פתרונות חדשניים לאתגרים חברתיים וכלכליים. “העדפתי למשוך כספים מתיקי השקעות המכוונים למטרות חברתיות, עם מנהיגים מקהילות שההשקעות נועדו לשרת, או מקבוצות מוחלשות כלכלית כמו נשים ואנשים מקבוצות מיעוטים.”
לדבריה, הגישה הזו מאפשרת טיפול כפול באתגרים: “הכסף עוזר לקדם ניידות כלכלית ולשלב נקודות מבט מגוונות בעולם שסביבנו. לאחר מכן, הוא עובר לידיים של צוותי ארגונים מנוסים, שיוצרים ערך דרך מודלים טרנספורמטיביים של טיפול ושינוי.”
ההשפעה של סקוט ניכרת בתחומים רבים. שון דונובן, מנכ”ל ארגון Enterprise Community Partners, סיפר כיצד הארגון שלו קיבל מענקים של 50 מיליון דולר ב-2020 ושל 65 מיליון דולר נוספים השנה. לדבריו, הכסף הזה שינה את פעילות הארגון באופן מהותי.
גם ארגון CAMFED, התומך בחינוך לנערות באפריקה, וארגון להפחתת חובות רפואיים, קיבלו השנה מענקים נוספים מסקוט, מה שמחזק את מחויבותה לעזור לארגונים שהיא מאמינה בהם.
מודל ייחודי למיליונרים
סקוט הפכה לדמות מופת בעולם הפילנתרופיה. גבריאל פיצג’רלד, מנכ”לית The Panorama Group, אמרה עליה: “היא מהווה מודל ייחודי למיליונרים ותורמים אחרים. אמנם לא רבים אימצו את דרכה, אבל היא מראה עד כמה קל לתת סכומים משמעותיים לארגונים טובים.”
בזכות הגישה החדשנית שלה, סקוט משנה את עולם הפילנתרופיה. התרומות שלה לא רק משנות ארגונים בודדים, אלא תחומים שלמים – מבריאות ועד זכויות אדם.
סקוט מסיימת את דבריה בבלוג שלה בתחושת הכרת תודה: “התודה שאני מרגישה לארגונים האלו, לקרנות ולחברות, ולאנשים שעוזרים לי להעניק את המשאבים האלו דומה. אני מתרגשת מכל הדרכים שבהן אנשים משקיעים אחד בשני״.