ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט ואחד האנשים המשפיעים ביותר בעולם הטכנולוגיה, חושף לראשונה חרטות מפתיעות, ביקורת עצמית ותחזיות מעודכנות בספרו החדש "Source Code: My Beginnings" ובראיונות נרחבים לתקשורת. גייטס, שבעבר הביע סקפטיות כלפי תחזיותיו של ההיסטוריון הישראלי יובל נח הררי, מודה כעת כי טעה וכי הררי צדק בנוגע לעתידה של האנושות מול הבינה המלאכותית והשימוש הפזיז בטכנולוגיה.
במהלך השנים, גייטס הביע עניין נרחב בספריו של הררי, אך גם התנגד לרבות מהתחזיות שהציג. עם זאת, בראיון ל"ניו יורק טיימס" הוא הודה כי קריאת "נקסוס", ספרו האחרון של ההיסטוריון, גרמה לו לשנות את דעתו. "הררי למעשה צוחק על אנשים כמוני, שראו מידע נוסף כדבר חיובי תמיד. הייתי אומר שהוא צודק ואני טעיתי", אמר גייטס. הוא התייחס ישירות לאזהרותיו של הררי על כך ש"עם כל המידע שזמין במהירות מסחררת, האנושות קרובה מתמיד להשמיד את עצמה".
גייטס הודה שהתנגד בעבר לתחזיותיו של הררי בעניין עתיד שבו "האליטה תשדרג את עצמה באמצעות טכנולוגיה, וההמונים יישארו להירקב". "הררי עושה עבודה מצוינת בהצגת התרחיש הקודר הזה", אמר גייטס, "אבל בעבר הייתי משוכנע שניתן למנוע זאת. היום אני מבין שהחשש הזה מציאותי מאוד".
מהילדות הסוערת ללקיחת אחריות על השפעתו
גייטס מספר על ילדותו הסוערת ומודה כי אם היה גדל כיום, ייתכן שהיה מאובחן על הספקטרום האוטיסטי. "הוריי לא היו להם מדריכים או ספרים שיעזרו להם להבין מדוע בנם נעשה כל כך אובססיבי לפרויקטים מסוימים, מפספס רמזים חברתיים, ויכול להיות גס רוח או לא מתאים בלי לשים לב להשפעתו על אחרים", כתב. לדבריו, הוריו העניקו לו "את השילוב המדויק של תמיכה ולחץ שהייתי זקוק לו: הם נתנו לי מרחב לגדול רגשית, אך גם יצרו עבורי הזדמנויות לפתח כישורים חברתיים".
גייטס חושף בספרו כיצד חוויות נעוריו עיצבו את גישתו הנוכחית, כולל הסקרנות האינסופית לטכנולוגיה והשאיפה לבנות משהו שישנה את העולם. בגיל צעיר קיבל גישה נדירה למחשבים של General Electric בבית הספר Lakeside, שם פיתח תוכנה מסחרית ראשונה יחד עם חברו פול אלן. "זה היה רגע מכונן עבורי", הוא מספר. "עבדתי בלי סוף, והבנתי מהר מאוד שהמחשב יכול להיות כלי בלתי מוגבל לכל מה שאפשר לדמיין".
פריצת הדרך וההשפעה של מיקרוסופט
במהלך לימודיו בהרווארד, גייטס נחשב לתלמיד מצטיין אך גם למי שאינו מתעניין במיוחד במערכת החינוך הפורמלית. "למדתי כל מה שעניין אותי, וכשזה הגיע למבחנים – פשוט קראתי הכל יום לפני", הוא מספר. אך המפנה הגיע כששמע מחברו פול אלן על מחשב חדש מבוסס מעבד Intel 8080, אירוע שגרם לו להבין שהמהפכה הטכנולוגית בפתח. "הרגשנו שהעולם עומד להשתנות, ושההזדמנות שלנו היא עכשיו".
ללא אישור מהאוניברסיטה, גייטס ואלן השתמשו במשאבי הרווארד לפיתוח הגרסה הראשונה של Basic, שפת תכנות שיועדה למחשבים אישיים. הנהלת האוניברסיטה לא ראתה זאת בעין יפה, וגייטס אף נענש – תקרית המזכירה את זו של מארק צוקרברג שנים לאחר מכן, כאשר פיתח את פייסבוק תוך שימוש במשאבי הרווארד.
"הרובוטים משתלטים?" גייטס משנה גישה
בעבר, גייטס חלק על הררי בנוגע לאיום של השתלטות הבינה המלאכותית. "זה אינו הדבר המעניין ביותר לחשוב עליו", כתב לפני שנים. "נכון שעם ההתחזקות של AI, עלינו לוודא שהוא משרת את האנושות ולא להיפך, אך זו בעיה הנדסית בלבד". כעת, לאחר ההתפתחויות האחרונות, גייטס מזהיר כי אם לא תהיה רגולציה נרחבת, AI עלול לצאת משליטה.
"אני עדיין מאמין בכוחה של הטכנולוגיה", מסביר גייטס, "אבל אני מבין היום טוב יותר שהאופן שבו היא תופעל יקבע אם נתקדם לעידן של שגשוג או לעידן של כאוס". הוא מדבר על הצורך בפיקוח הדוק ומדגיש שמודלים מסוימים עדיין מייצרים מידע שגוי, אך הוא מאמין שהבעיה תיפתר עם הזמן.
החרטה הגדולה ביותר: הגירושים ממלינדה
בין שלל ההצהרות, גייטס מתייחס גם לחרטה האישית הגדולה ביותר שלו – הגירושים מאשתו מלינדה. "זה היה הכישלון הכי גדול בחיי האישיים", הוא מודה, "ואני לוקח על זה אחריות מלאה". השניים עדיין עובדים יחד דרך קרן הצדקה הגדולה בעולם שהקימו, אך גייטס מבהיר שהשינוי היה קשה לו מאוד.
למרות החרטות, גייטס מבהיר כי אין לו כוונה להתנצל על פעילותו או על השפעתו העצומה בעולם הטכנולוגיה. "אנשים מייחסים למיליארדרים כוחות עצומים, וחושבים שאם הצלחת בתחום אחד – אתה מוצלח גם בתחומים אחרים. זה פשוט לא נכון", הוא אומר.
כחלק מהתובנות החדשות שלו, גייטס מבקש להחזיר את הטכנולוגיה לפסים של אתיקה ומוסר. "אנחנו צריכים לוודא שאנחנו לא מאבדים את הכיוון. הטכנולוגיה היא כלי – השאלה היא איך נשתמש בה", הוא מסכם.