כשמדד הגישה העולמית לתזונה לשנת 2024 הושק, התגלה מצג מטריד על תעשיית המזון העולמית. למרות הסיסמאות על בריאות הציבור, הנתונים מגלים עובדות שפחות נעים לשמוע: מתוך כ-52,000 מוצרים שנבדקו ב-30 מחברות המזון הגדולות בעולם, רק כשליש נחשבים “בריאים”. בשווקים העשירים מוצרים איכותיים יותר, אך בשווקים העניים ובשווקי הביניים – המצב הרבה פחות מעודד.
הנתונים לא משקרים: רק 31% מהמוצרים עומדים בסטנדרטים הבסיסיים של תזונה בריאה (עם דירוג של 3.5 כוכבים מתוך 5). נתון נוסף חושף שרק 34% מהמכירות של החברות בשנת 2022 היו ממוצרים בריאים, כלומר רוב המכירות מבוססות עדיין על מוצרים תזונתיים דלים. המטרות השאפתניות שקבעו חלק מהחברות לשפר את בריאות מוצריהן עד 2030 נראות כרחוקות מאוד – כיום רק 30% מהחברות עומדות ביעד שהן הציבו לעצמן.
נוסף על כך, ישנם פערים עצומים באיכות המוצרים בהתאם למדינות: במדינות עשירות ציונם הממוצע של המוצרים עומד על 2.3 כוכבים, לעומת ממוצע של 1.8 כוכבים בלבד במדינות עם הכנסה נמוכה. המצב הזה מדגיש את הפערים במזון הבריא על פי המיקום הגיאוגרפי, וכיצד דווקא מי שזקוק לתזונה איכותית מוצא את עצמו עם פחות אפשרויות בריאות.
בזירת השקיפות והדיווח, התמונה לא משתפרת בהרבה. למרות שכ-30% מהחברות מדווחות על בריאות המוצרים על פי מודל פרופיל תזונתי מוכר, איכות ואמינות הדיווח משתנות מאוד בין חברות. הנתונים הללו מעלים תהיות לגבי מחויבות החברות למטרה הבריאותית ולטובת הציבור.
ומה באשר לשיווק המוצרים לילדים? הנתונים שנחשפו מראים תמונה עגומה: אף אחת מהחברות אינה מיישמת מדיניות חד-משמעית האוסרת שיווק של מזונות לא בריאים לילדים מתחת לגיל 18, בניגוד להמלצות ארגון הבריאות העולמי. ארבע חברות בלבד הגבילו את גיל החשיפה ל-16, אך גם זה רחוק מלספק.
ATNi מציגה קריאה לחברות המזון לפעול בצורה אחראית יותר, להפסיק לשווק מוצרים לא בריאים לילדים מתחת לגיל 18, ולחשוף במלואן את מכירות המוצרים הבריאים והלא בריאים. אך לא רק החברות נדרשות לשנות את גישתן: גם הממשלות ברחבי העולם מוזמנות להפעיל רגולציות ולהקים סביבה תומכת שתסייע לציבור לצרוך מזון בריא יותר, ולחייב מדיניות כלכלית שתוזיל את המזון הבריא ותייקר את המזון הלא בריא.
ומה תפקיד המשקיעים? עבורם, נושא הבריאות הציבורית צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות, ולהפנות השקעות לחברות שפועלות לשיפור מצבו הבריאותי של הציבור הרחב. כפי שמציין מנכ”ל ATNi, גרג ס. גארט: “בריאות היא עושר, ועדיין רוב חברות המזון לא שמו את הבריאות במרכז. יש התקדמות, אבל הדרך עוד ארוכה”.