דונלד טראמפ, הנשיא הנבחר של ארצות הברית, הוכרז על ידי מגזין טיים כאיש השנה לשנת 2024. טראמפ, שהפסיד בבחירות 2020, הצליח לחזור לבית הלבן ולעשות את אחד הקאמבקים הפוליטיים המרשימים ביותר בהיסטוריה האמריקאית.
בריאיון מיוחד ל-טיים, שחשף את מאחורי הקלעים של מסע הבחירות ואת תוכניותיו לקדנציה השנייה, טראמפ מתייחס לנושאים רבים – מהגירה וכלכלה ועד מדיניות חוץ והמערכת המשפטית. וגם: הוא משיב על סוגיות הקשורות לישראל ולראש הממשלה בנימין נתניהו.

אתה סומך על נתניהו? "אני לא סומך על אף אחד"
טראמפ התייחס בראיון למלחמה בישראל ואמר: "אני לא רוצה שאנשים ימשיכו להיהרג". על פתרון שתי מדינות לשני עמים השיב: "אני תומך בתכנית שתביא שלום וזה יכול להיות בכל מיני צורות. יש גם רעיונות אחרים חוץ משתי מדינות. אני אתמוך בכל דבר שיביא לכך שיהיה שלום שיחזיק מעמד, כי אי אפשר שכל חמש שנים תהיה לנו טרגדיה כזו. יש עוד אלטרנטיבות".
לדבריו, "אני רוצה עסקה שתביא לכך שיהיה שלום ושההרג ייפסק. אני רוצה שלום שיחזיק לטווח ארוך. אני לא אומר שיש סיכוי גבוה שזה יקרה, אבל אני רוצה שלום שימנע התרחשות של 7 באוקטובר שוב בעוד שלוש שנים. יש הרבה דרכים לעשות זאת. אפשר לעשות זאת עם פתרון שתי מדינות, אבל אפשר לעשות זאת בעוד הרבה דרכים. אני רוצה שכולם יהיו מרוצים ושאנשים יפסיקו למות".
טראמפ נשאל, האם הוא סומך על נתניהו, והוא השיב אחרי חשיבה של כמה שניות: "אני לא סומך על אף אחד". על מלחמה אפשרית עם איראן אמר: "הכל יכול לקרות. המצב מאוד לא יציב".

מסע הקאמבק: “72 ימים של זעם”
טראמפ הגדיר את מסע הבחירות שלו כ”72 ימים של זעם”, בהם נגע ב”עצב הרגיש של המדינה”. הוא הסביר כי הקמפיין התמקד בתחושת הזעם הציבורי סביב הכלכלה, ההגירה, ועלויות המחיה, תוך שהוא מנצל את התסכול של קבוצות מגוונות, בהן אמהות מהפרברים, גברים לטינים ושחורים, ובוחרים צעירים.
במהלך הקמפיין, טראמפ התמודד עם מספר אתגרים מרכזים ואף ידע לנצל רגעים וסיטואציות למינוף. הוא שרד שני ניסיונות התנקשות במהלך הקמפיין, מה שהעצים את התמיכה בו בקרב קהל בוחריו.
כזכור, במאי 2024, בילה טראמפ שלושה שבועות בבית משפט בניו יורק, והורשע באחד מההליכים המשפטיים נגדו. עם זאת, הוא הצליח לשמור על תמיכת בסיסו ולהציג את המשפט כהוכחה לכך שמערכת המשפט פועלת נגדו.
רבים מעניקים את קרדיט ההצלה של טראמפ לעובדה שהוא הצליח לגייס תמיכה מאילון מאסק ומרוברט קנדי ג’וניור, שתרמו משמעותית לתדמיתו כמי שמאחד כוחות מעבר לגבולות המפלגה הרפובליקנית.
טראמפ חשף בראיון את תוכניותיו החדשות בתחום ההגירה, הכוללות גירוש המוני של מהגרים בלתי חוקיים ובניית מרכזי מעצר נוספים:
הוא הבהיר כי הוא מתכנן לגרש משפחות שלמות, אך ציין כי אין בכוונתו להחזיר את מדיניות הפרדת הילדים ממשפחותיהם, אלא אם יידרש לכך.
לדבריו, הוא מתכוון להשתמש באיומים כלכליים כדי לאלץ מדינות לקבל בחזרה את אזרחיהן. “אם מדינה לא תקבל את אזרחיה, לא נעשה איתה עסקים,” אמר.
על פי הערכות, יישום התוכנית יעלה מעל 300 מיליארד דולר, אך טראמפ מאמין כי הקונגרס יאשר את המימון הנדרש.
טראמפ התייחס בראיון ל׳טיים׳ גם לכוונתו להעניק חנינה למשתתפי מתקפת הקפיטול ב-6 בינואר, לדבריו, “זה יקרה בשעה הראשונה שלי בבית הלבן… אולי בתוך תשע דקות,” אמר.
הוא הדגיש את כוונתו לפתוח בחקירות נגד יריביו הפוליטיים, אך הבהיר שההחלטה הסופית תתקבל על ידי התובעת הכללית המיועדת, פאם בונדי.
מדיניות חוץ: “אמריקה תחילה”
טראמפ הצהיר כי הוא מתכוון ליישם מדיניות חוץ אגרסיבית, המבוססת על עקרון “אמריקה תחילה”: לדבריו הוא מתכנן להטיל מכסים על מדינות שהוא מאמין שפוגעות בכלכלה האמריקאית.
הוא הדגיש כי ישתמש בכוח הצבאי והכלכלי של ארצות הברית כדי להשיג יתרונות דיפלומטיים והוא לא שלל את האפשרות להסיג תמיכה צבאית וכלכלית ממדינות שלא יפעלו בהתאם לאינטרסים האמריקאיים.
טראמפ חזר והדגיש את מחויבותו לקדם את הכלכלה האמריקאית. כזכור, אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות שלו הייתה לטפל בעלויות המחיה הגבוהות, במיוחד בתחום הדיור.
בנוסף, הוא מתכוון להתמודד עם בעיות בשוק העבודה באמצעות גירוש עובדים בלתי חוקיים, צעד שמומחים מזהירים שעלול להוביל לעלייה במחירים בענפים מסוימים.
טראמפ סיכם את הריאיון עם מסר ברור: “אמריקה נמצאת בצומת דרכים, אבל יש לה עתיד מזהיר. אני מתכוון להוביל את המדינה לתקופה של צמיחה ושגשוג.”
הבהרת המגזין:
מגזין טיים מבהיר כי בחירת איש השנה אינה משקפת בהכרח כבוד או הערכה, אלא מתמקדת בהשפעה. טראמפ, שהשפיע עמוקות על הפוליטיקה, החברה והכלכלה האמריקאית, זוכה כעת בהכרה על יכולתו לשנות את מהלך ההיסטוריה – גם אם בדרך שנויה במחלוקת.