אחרי שנים מאתגרות בשל מגפת הקורונה, ענף התעופה העולמי מתאושש ומכוון גבוה. על פי דו”ח שפרסם איגוד התעופה הבינלאומי (IATA) וצוטט ב-CNN, בשנת 2025 צפוי הענף לרשום מחזור עסקי היסטורי שיעבור את רף הטריליון דולר. התאוששות זו מתבססת על תחזית שיא במספר הנוסעים, שעשוי לעבור את חמשת המיליארדים, ועל עלייה משמעותית ברווחיות החברות.
הדו”ח מדגיש כי הרווח הממוצע של חברות התעופה לנוסע יעלה ל-7 דולר בשנת 2025, נתון מרשים במיוחד כאשר משווים אותו לרווח של 2.25 דולר בלבד לפני כשנה וחצי. כבר ב-2024 חלה עלייה ניכרת, עם רווח ממוצע של 6.40 דולר לנוסע, מה שמעיד על השיפור הדרמטי בענף לאחר הפסדים כבדים שנרשמו במהלך המגפה. בין השנים 2020 ל-2022, צבר הענף הפסדים כוללים של כ-187 מיליארד דולר, מה שהוביל את חברות התעופה להתמודד עם אחת התקופות הקשות בתולדותיהן.
החברות הרווחיות ביותר בעולם
בקרב חברות התעופה בעולם, המובילות ברווחיות הן אלו שבמזרח התיכון, הצפויות להרוויח 24 דולר לנוסע בממוצע בשנה הבאה. אחריהן מדורגות החברות האמריקאיות עם רווח של 12 דולר לנוסע, בעוד החברות האירופיות צפויות להרוויח 9 דולר לנוסע. נתונים אלה משקפים את ההתאוששות המרשימה של הענף, אך גם את הפערים האזוריים הממשיכים לאפיין אותו.
למרות ההתאוששות, מנכ”ל IATA, ווילי וולש, מצביע על אתגרים משמעותיים המעכבים את הענף. הוא מתח ביקורת על העיכובים באספקת מטוסים מצד יצרניות מובילות כמו איירבוס ובואינג, עיכובים שמאלצים חברות תעופה להמשיך להפעיל מטוסים ישנים יותר. מטוסים אלה, שאינם יעילים מבחינת צריכת דלק, מגדילים את עלויות התפעול ואת ההשפעה הסביבתית. “הנחיצות להשתמש בצי ישן גוררת עלויות נוספות בתחזוקה ובתפעול ומכבידה על הענף,” ציין וולש.
מעבר לכך, הוסיף וולש כי הסכסוכים הבינלאומיים והמלחמות המתמשכים משפיעים גם הם לרעה על הענף, כשהם מובילים לסגירת אזורי אוויר נרחבים בפני טיסות מסחריות. כתוצאה מכך, חברות תעופה נאלצות לנתב מסלולים ארוכים יותר, להגדיל את עלויות הדלק ולגרום לעיכובים רבים. “המצב הזה יוצר עומס על שוק שכבר מתמודד עם ביקוש גבוה ותשתיות מוגבלות,” אמר.
הרווח הנקי נמוך יחסית
למרות המחזור העסקי המרשים הצפוי, וולש הדגיש כי הרווח הנקי של הענף יעמוד על כ-36.6 מיליארד דולר בלבד – סכום נמוך יחסית למחזור הכולל. הוא ציין כי “בעיות שרשרת האספקה והעלויות הגוברות ממשיכות להכביד על הענף ולמנוע רווחיות משמעותית.”
ענף התעופה, שנפגע קשה במהלך המגפה, מראה סימני התאוששות מרשימים. אך למרות הצמיחה והעלייה ברווחיות, הדרך להחזרת היציבות הכלכלית המלאה עדיין ארוכה. התחזיות מצביעות על מגמה חיובית לעתיד, אך האתגרים הקיימים מחייבים פתרונות חדשניים שיאפשרו לענף להתמודד עם המציאות המשתנה. ההתאוששות של התעופה אינה רק כלכלית – היא גם אמירה מעודדת שמספרת לנו על חזרת החיים הגלובליים לשגרה.