בנק ישראל פרסם אמש נתונים שמצביעים על כך שהחוב של המגזר הפרטי הלא-פיננסי, הכולל את משקי הבית והחברות העסקיות, ממשיך לגדול ברבע השלישי של 2024. היקף החוב הגיע לכ-2.2 טריליון ש”ח, עלייה של 3% לעומת הרבע הקודם.
קצב הגידול השנתי של החוב עומד כעת על 5%, נתון שמבטא ירידה בהשוואה לשנים קודמות, אך משקף מגמת התאוששות מסוימת בשוק.
במגזר העסקי נרשמה עלייה של כ-40 מיליארד ש”ח בחוב, בעיקר בשל גיוסי הלוואות בנקאיות והנפקות אג”ח. הנפקות האג”ח, שעמדו ברבע הזה על 21 מיליארד ש”ח, גבוהות מהממוצע של התקופה האחרונה, ורובן מגיעות מענף הנדל”ן והבנייה, שממשיך להוביל בגיוסי הון. החברות בענף זה משקיעות בפרויקטים ארוכי טווח, תוך ניצול הביקוש הגבוה לנדל”ן.
במקביל, משקי הבית הגדילו את החוב שלהם לכ-831 מיליארד ש”ח. עיקר העלייה נרשמה במשכנתאות חדשות, עם תוספת של 14 מיליארד ש”ח, אך גם הלוואות צרכניות ואשראי חוץ-בנקאי הוסיפו לגידול. נראה כי שוק הדיור מתאושש לאחר תקופה של האטה, כאשר משקי בית מנצלים את ההזדמנויות הקיימות, על אף הריביות הגבוהות יחסית.
העלייה המתונה יחסית בחוב, הן במגזר העסקי והן בקרב משקי הבית, מצביעה על פעילות כלכלית ערה אך זהירה. המשק מתנהל באיזון בין ניצול הזדמנויות בשוק לבין הקפדה על ניהול סיכונים, כאשר הריביות הגבוהות ותנאי האשראי המחמירים מרסנים את הגידול בקצב שהיה אופייני בשנים קודמות.
נתוני החוב משקפים תמונה מורכבת של הכלכלה הישראלית: מצד אחד, המשך צמיחה והתאוששות בפעילות, אך מצד שני, נדרשת תשומת לב ליכולת ההחזר של משקי הבית והחברות. נראה כי הציבור והעסקים כאחד ממשיכים לפעול בזהירות ובמודעות להשפעות הריבית והמצב הכלכלי העולמי, תוך שמירה על יציבות יחסית.