ישראל עושה צעד משמעותי לעבר עתיד טכנולוגי מתקדם עם השקת המחשב הקוונטי הראשון שלה, שפותח בטכנולוגיית על-מוליך. הפרויקט, פרי שיתוף פעולה בין התעשייה האווירית, האוניברסיטה העברית, רשות החדשנות וחברת יישום, מסמן פריצת דרך בתחום המדע והתעשייה בישראל – עם יישומים רחבים גם בעולמות הביטחון.
מהו מחשב קוונטי?
מחשב קוונטי הוא דור חדש של מחשבים שמבוססים על עקרונות הפיזיקה הקוונטית, בניגוד למחשבים הקלאסיים הפועלים באמצעות ביטים (0 או 1). במחשב קוונטי, היחידה הבסיסית נקראת “קיוביט” (Qubit), והיא יכולה להיות במצב של 0, 1, או שילוב של שניהם בו זמנית – תכונה הנקראת “סופרפוזיציה”.
היתרונות של המחשוב הקוונטי הם עצומים: הוא מסוגל לבצע חישובים מורכבים בצורה אקספוננציאלית מהירה יותר ממחשבים קלאסיים. תכונות אלו הופכות אותו לאמצעי חשוב בתחומים ביטחוניים, כגון פיתוח כלי הגנה מתקדמים, פריצת הצפנות, והאצת מערכות בינה מלאכותית שיכולות לחזות איומים צבאיים ולתת מענה מהיר ומדויק בשדה הקרב.
״מחשוב קוונטי יקדים את האיומים״
המחשב החדש שפותח בישראל, עם יישומים ביטחוניים ואזרחיים כאחד, נחשב לציון דרך משמעותי בעוצמתה הביטחונית של המדינה. לדברי בועז לוי, מנכ”ל התעשייה האווירית: “מחשוב קוונטי יאפשר לנו להקדים את האיומיםהעתידיים ולפתח פתרונות לאתגרים שעוד לא קיימים בפועל. יכולות אלו מהוות מכפיל כוח אדיר עבור מערכתהביטחון של ישראל.”
הטכנולוגיה הקוונטית תאפשר פיתוח אמצעים מתקדמים בתחומים כגון רובוטיקה, אוטונומיה וסייבר – תחומים שבהם ישראל כבר מובילה בעולם. יכולות אלו יבטיחו את עליונותה של ישראל בזירה הביטחונית, לצד שמירה על יתרונה הטכנולוגי בתעשיות ההייטק.
שיתוף הפעולה בין האקדמיה, הממשלה והתעשייה, הכולל את התעשייה האווירית, האוניברסיטה העברית וחברת יישום, נחשב לאחד הגורמים המרכזיים בהצלחת הפרויקט. לדברי דרור בין, מנכ”ל רשות החדשנות: “המחשב הקוונטיאינו רק כלי מחקרי אלא אבן דרך במאמץ הלאומי להבטחת ביטחונה של מדינת ישראל.”
ישראל על המפה הקוונטית
המחשב הקוונטי הישראלי הוא חלק מאסטרטגיה רחבה לקידום טכנולוגיות פורצות דרך שמיועדות לשמור על עליונותה הטכנולוגית של ישראל. מעבדת המו”פ בתל אביב, יחד עם פרויקטים נוספים, מסייעת לפיתוח יכולות מתקדמות שיספקו מענה הן לעולם הביטחוני והן לעולם האזרחי.
עם כניסתו לשימוש, המחשב הקוונטי הראשון מתוצרת כחול-לבן מציב את ישראל בחזית הטכנולוגיה העולמית ומחזק את מעמדה כמעצמה ביטחונית וטכנולוגית מובילה.