יותר ויותר ישראלים מחפשים בשנים האחרונות דרכים להבטיח לעצמם גישה חופשית למדינות אחרות, בין אם לצורכי השקעה, נוחות אישית או תכנון עתידי למגורים.
לפי דו״ח של פירמת Henley & Partners, ישראל דורגה בשנת 2024 במקום ה-10 בעולם בהיקף הבקשות לתוכניות הגירה מבוססות השקעה.
מדובר בזינוק משמעותי של 160% בין 2022 ל-2023, כאשר המגמה נמשכה גם השנה עם עלייה נוספת של 4%. בעוד שבעבר ההגירה נתפסה כצעד קיצוני, יותר ישראלים כיום מבינים את הערך של תושבות או אזרחות נוספת, ומבקשים להרחיב את אפשרויותיהם.
היעדים המבוקשים ביותר הם פורטוגל, מלטה, ספרד, יוון וקפריסין, כאשר כל אחת מהמדינות מציעה מסלולים שונים למשקיעים. פורטוגל ויוון מובילות עם תוכניות ״ויזת הזהב״, שמאפשרות קבלת תושבות בתמורה להשקעה בנדל”ן.
מלטה מציעה אזרחות ישירה למי שמוכן לבצע השקעה גבוהה, וקפריסין נותרה יעד מועדף בשל קרבתה הגיאוגרפית לישראל והליך קבלת האזרחות הפשוט יחסית. עבור רבים, מדובר לא רק בהשקעה פיננסית, אלא באמצעי להבטיח חופש תנועה ומגורים ללא מגבלות.
הגורמים שמובילים את המגמה הזו מגוונים. חוסר הוודאות הביטחוני והכלכלי, שהחריף בעקבות המלחמה באוקטובר 2023, גורם למשפחות רבות לבחון אפשרויות מחוץ לישראל, גם אם לא מתוך כוונה מיידית להגר. בנוסף, ישראלים רבים מחפשים לגוון את תיק ההשקעות שלהם, במיוחד בשוק הנדל”ן האירופי שמציע הזדמנויות אטרקטיביות ותנאי מיסוי נוחים יותר בהשוואה לישראל. המשבר הכלכלי המקומי, לצד העלייה ביוקר המחיה, רק מחזקים את המגמה.
דו”חות נוספים מראים כי ישראל אינה לבד בתופעה. ארה”ב ובריטניה נמצאות בראש הדירוג עם עלייה משמעותית בביקוש לאזרחות שנייה. בקרב אמריקאים, למשל, חלה עלייה של 1,000% בבקשות לאזרחות אירופית מאז 2019, בעיקר בשל חששות כלכליים והגבלות מיסוי חדשות. גם הבריטים מחפשים אלטרנטיבות, עם עלייה של 57% בבקשות להגירה ב-2024 לעומת השנה הקודמת.
המומחים מעריכים כי הביקוש לתוכניות תושבות ואזרחות יישאר גבוה גם בשנים הקרובות, אך ייתכנו שינויים ברגולציה. פורטוגל כבר החמירה לאחרונה את התנאים לקבלת ״ויזת הזהב״, ומדינות נוספות צפויות להדק את ההגבלות.