בעקבות הצעדים הכלכליים החדשים של ממשל טראמפ – ובפרט העלאת המכסים על יבוא מהאיחוד האירופי – ענף היוקרה האירופי ניצב בפני תקופה של חוסר ודאות, כשהחשש הגובר ממיתון עולמי מאיים לפגוע בהתאוששות שעליה קיוו חברות היוקרה בחודשים האחרונים.
חברות כמו LVMH, רישמונט, קרינג והרמס, שעד כה נחשבו יחסית חסינות להשפעות הישירות של המכסים האמריקאיים, החלו לרשום ירידות שערים מאז כניסת ההיטלים לתוקף ביום רביעי האחרון. למרות שטראמפ הודיע בהמשך על הקפאתם ל-90 יום והורדת שיעורם לרמה אחידה של 10%, המשקיעים כבר מעריכים מחדש את עתיד הביקוש למוצרי יוקרה בעולם.
החשש המרכזי: המהלך הכלכלי עלול להוביל למיתון גלובלי – ומעמד הביניים-גבוה, שלרוב עומד מאחורי הצמיחה במכירות מוצרי יוקרה, עשוי לצמצם את הצריכה, גם אם מדובר בקהל שמסוגל לספוג עליות מחירים. ניתוח של בנק ההשקעות ג’יי.פי. מורגן מעריך כי הסיכוי למיתון בארה”ב ובשוק העולמי טיפס לכ-60% בעקבות הכרזת טראמפ על ״יום השחרור״ הכלכלי והעלאת המכסים לסין ב-145%. מנכ”ל הבנק, ג’יימי דיימון, אמר כי התנודתיות שנרשמה בשווקים הופכת את המיתון ל״סביר מאוד״.

דויטשה בנק ציין כי הסנטימנט בשווקים הפיננסיים יחד עם אי-הוודאות הכלכלית הרחבה יפגעו בביטחון הצרכני, מה שעלול לדחות את ההתאוששות בביקוש למותגי יוקרה. ״איננו בטוחים עוד שהרבעון השלישי של 2024 היה הנקודה הנמוכה ביותר מבחינת הביקוש״, כתב האנליסט אדם קוקרן. הבנק הוריד את תחזית הצמיחה לשנת 2025 בענף היוקרה ב-3 נקודות אחוז ל-2% בלבד.
גם ב־Citi מסכימים שהשוק ניצב בפני שינוי כיוון. לפי ניתוח שפרסמה הבנק, ״ההכרזה על המכסים הייתה חמורה מהצפוי – והתגובה החריפה של השווקים עלולה להוות איום ממשי על עתיד הביקוש האמריקאי למוצרי יוקרה״.
לוקה סולקה, אנליסט בכיר בתחום מוצרי יוקרה גלובליים בבית ההשקעות ברנשטיין, הגדיר את ההשפעה הראשונית של המכסים ״זניחה״, אך הדגיש כי “השלכות הדרגתיות עלולות להיות הרסניות הרבה יותר אם יובילו למיתון חד ולתיקון בשווקים״, לדבריו, ״השפעות משניות ושלישוניות של מדיניות הסחר האמריקאית הן אלו שמדאיגות באמת״.
לפי ברנשטיין, החברות האירופיות שואבות בין 15% ל-30% מהכנסותיהן משוק אמריקה – נתח שנחשב קטן יחסית. אך בשל הירידה בביקושים מסין בשנה האחרונה, שוק ארה״ב הפך למנוע צמיחה מרכזי. עתה, כשהמכסים האמריקאיים על יבוא מסין עולים ל-125%, הצרכנים הסינים עלולים לצמצם את רכישותיהם אף יותר – והלחץ עובר למותגי היוקרה באירופה.
למרות זאת, יש מי שמסתמן כחזק יותר בהתמודדות. לפי האנליסטים, חברות כמו הרמס (Hermès) וברברי (Burberry) נמצאות בעמדה טובה יותר לעבור את התקופה הסוערת. מנגד, חברות כמו רישמונט (Richemont) ומונקלר (Moncler) עלולות לספוג את הפגיעה החזקה ביותר, בשל חשיפה רחבה יותר לשוק האמריקאי ולצמצום בביקושים העולמיים.