מנהיגי ארגון AIPAC, מהחזקים שבגופים היהודיים-אמריקניים בזירה הבינלאומית, ערכו בשבוע שעבר פגישה היסטורית עם נשיא אזרבייג’ן, אילהם אלייב, בבירת המדינה באקו. הפגישה, שהתקיימה על רקע התפתחויות מדיניות משמעותיות באזור, נועדה להדק את שיתופי הפעולה בין המדינות ולשבח את אזרבייג’ן על קשריה האיתנים עם ישראל.
בפגישה העלו נציגי AIPAC, בהם מייקל טאוצ’ין וברני קמינצקי, את הערכתם לתמיכתה רבת השנים של אזרבייג’ן בישראל, ובפרט לאור העובדה שמדובר במדינה בעלת רוב מוסלמי באזור מורכב. הם הדגישו כי היחסים החמים בין המדינות מציבים את אזרבייג’ן כמודל יוצא דופן לשיתוף פעולה חוצה גבולות דתיים וגיאופוליטיים.

מנהיגי AIPAC התייחסו לתפנית המדינית הצפויה בממשל טראמפ, שבכוונתו, לדבריהם, להעניק הכרה משמעותית יותר לאזרבייג’ן בזירה הבינלאומית. זאת, בשל תרומתה האסטרטגית ליציבות האזורית וליחסיה המיוחדים עם ישראל. אזרבייג’ן, הגובלת באיראן ומהווה גשר מרכזי בין אסיה לאירופה, עשויה להפוך לנכס מדיני עבור ארצות הברית, בייחוד על רקע היחלשות השפעתה של איראן באזור והמשבר המתמשך בסוריה.
הפגישה נערכה זמן קצר לאחר ביקורו של יועץ הנשיא האזרי, חכמת חאג’ייב, בישראל, שבמהלכו קיים שיחות מדיניות עם בכירים ישראלים, בהם נשיא המדינה יצחק הרצוג. במקביל, שגריר אזרבייג’ן בישראל, מוכתר ממדוב, נפגש עם יו”ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח”כ יולי אדלשטיין.
אחד הנושאים המרכזיים שעלו בפגישה היה תפקידה של אזרבייג’ן כספקית נפט מרכזית לישראל וכעמוד תווך בביטחונה האנרגטי. קשר זה, המבוסס על יותר משלושה עשורים של שיתוף פעולה, מבטא אינטרסים הדדיים המשלבים יציבות אזורית ותלות אנרגטית עצמאית.
נציגי AIPAC שיבחו את נשיא אזרבייג’ן על מחויבותו לקהילה היהודית במדינה, אשר זוכה לתמיכה ממשלתית רחבה. באזרבייג’ן פועלים בתי כנסת, מוסדות תרבות יהודיים, וקהילה יהודית משגשגת, מה שהופך אותה למודל של דו-קיום בין-דתי.
בניגוד למדינות רבות באזור, אזרבייג’ן בולטת ביחסה האוהד לישראל גם בתקופות של מתיחות גוברת במזרח התיכון. לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר, אזרחים אזרים הפגינו סולידריות יוצאת דופן עם ישראל, כשהביאו פרחים, נרות וצעצועים לשגרירות הישראלית בבאקו לזכר הקורבנות.
לדברי המומחים, אזרבייג’ן מחזיקה פוטנציאל אסטרטגי כגשר בין העולם הטורקי, המשתרע מסין ועד אירופה, לבין המערב. נשיא המדינה, אילהם אלייב, שצבר ניסיון בתיווך בין טורקיה לישראל, עשוי לשוב ולמלא תפקיד זה, בייחוד על רקע המתיחות האזורית.
מנהיגי AIPAC הביעו תקווה כי הממשל האמריקני החדש יזהה את ערכה האסטרטגי של אזרבייג’ן ויעניק לה את ההכרה הראויה על תרומתה ליציבות האזורית וליחסיה האיתנים עם ישראל.
במהלך הפגישה הדגישו מנהיגי הארגון כי “הדינמיקה הייחודית בין אזרבייג’ן לישראל מציעה מודל של שיתוף פעולה חוצה גבולות ותרבויות. ביקורנו נועד להבליט את חשיבות היחסים האלו ולהבטיח שהממשל האמריקני יעניק לאזרבייג’ן את המקום הראוי לה בזירה הבינלאומית.”
הפגישה ההיסטורית בבאקו מצטרפת למסורת רבת השנים של קשרים חמים בין אזרבייג’ן לישראל, ומשקפת ערכים של סובלנות, דו-קיום ואחווה בין עמים ודתות. אזרבייג’ן, שנחשבת לידידה נאמנה של ישראל, ממשיכה להוות דוגמה יוצאת דופן לקשרים בין מדינה מוסלמית למדינה יהודית.