בפסיקה מעניינת ובעלת השפעה אפשרית רחבה, בית המשפט הפדרלי בקליפורניה סירב לבטל את התביעה שהוגשה נגד ענקית אופנת האונליין Shein, בה מואשמת לכאורה החברה בהפרת חוק ה-RICO (חוק התאגידים המושפעים מהשחיתות בארה”ב). התביעה, שמובילים קבוצת מעצבים עצמאיים, מאשימה את Shein בכך שפעלה בשיטות פשע מאורגן, תוך שימוש במבנה תאגידי מסובך המיועד להסתיר את זהות הגורמים המעורבים באחריות להפרות הקניין הרוחני.
הסוף למותגים מזויפים? לואי ויטון תובעת מיליונים
הסיפור הובא בהרחבה באתר TFL והוא החל ביולי 2023, כאשר שלושה מעצבים עצמאיים – קריסטה פרי, לריסה מרטינז וג’יי בארון – הגישו תביעה פומבית בטענה כי Shein העתיקה ומכרה את עיצוביהם המקוריים. לטענת המעצבים, השיטה של Shein מבוססת על אלגוריתם שפיתחה החברה, אשר מזהה מגמות אופנתיות ועושה שימוש בעיצובים קיימים ללא רשות, כטקטיקה ליצירת הכנסות של מיליארדי דולרים. האלגוריתם, לטענת המעצבים, ממלא תפקיד קריטי באסטרטגיה העסקית של Shein, שמסתמכת על הפקה ושיווק מהירים של עיצובים משוכפלים.
כחלק מהמאבק המשפטי, המעצבים משתמשים בטענות ריקו הכוללות הפרת זכויות יוצרים כמעשה פלילי, המתואר כחלק משיטה מאורגנת להפקת רווחים, והונאות באמצעות תקשורת בין-מדינתית. בייחוד, המעצבים טוענים כי Shein עושה שימוש במיילים ובשירותי תשתית דיגיטליים כדי להפיץ את העיצובים הגנובים ולהסתיר את המבנה התאגידי שמגן עליה מאחריות משפטית.
בנוסף, בית המשפט קיבל את טענות התובעים בנוגע לכך ש-Shein מתפקדת כמיזם משותף של מספר גורמים המכוונים להפרות קניין רוחני. בנוגע לכך, נפסק כי יש די ראיות התומכות בטענות כי יחידות הבת של החברה פועלות במשותף על מנת להגן על Shein מתביעות.
השופט מארק סקרסי מבית המשפט המחוזי של קליפורניה ציין בהחלטתו כי Shein עברה על סעיפי חוק ה-RICO, כאשר הפרות זכויות יוצרים והונאות תקשורתיות משמשות כתשתית לטענות הפשע המאורגן. בכך, נפתח פתח משפטי חדש לאמני ומעצבי אופנה, אשר עשויים בעתיד להסתמך על חוק ה-RICO בתביעות על הפרת קניין רוחני.
לצד התביעה נגד החברה עצמה, הועלו גם טענות נגד בכיר ב-Shein, ג’ורג’ צ’יאו, על מעורבות בהפעלת מנגנוני החברה. השופט קבע כי קיימת אפשרות להמשיך את התביעה נגד צ’יאו, תוך מתן אפשרות לתובעים להגיש ראיות נוספות המוכיחות קשר ישיר בינו לבין ההפרות.
אם תצליח התביעה, Shein עלולה לעמוד בפני תשלומים פיצויים כבדים ושינוי דרסטי באופן פעילותה העסקית. מקרה זה עשוי להוות תקדים מסוכן עבור חברות ענק בשוק האופנה שמנצלות מבנים תאגידיים מורכבים להסתיר את זהותן ולהימנע מאחריות על הפרת קניין רוחני.
התביעה, שכבר נחשבת לאחת מהתביעות הבולטות בעולם הקניין הרוחני, עשויה לחולל שינוי משמעותי בשוק האופנה העולמי ולשלוח מסר ברור לחברות בתחום: אין מקום לפשרות בהגנה על זכויות יוצרים.