אפליה נגד משרתי מילואים הפכה לאחרונה לנושא משפטי מרכזי, וזאת בעקבות ההסלמה הביטחונית וגיוס של אלפי חיילי מילואים. נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, במסגרת משרד הכלכלה והתעשייה, הגישה לאחרונה תביעה משפטית תקדימית על סך 247,000 ש"ח בשם משרת מילואים שלא התקבל לתפקיד מנהל תפעול בשל שירותו הצפוי במילואים.
לאחר שהמועמד הגיע להסכמה עם החברה על תנאי העסקה, היא חזרה בה וקיבלה עובד אחר, בטענה ששירותו במילואים יהווה מכשול. האירוע משקף את העלייה במקרים של אפליה כלפי משרתי מילואים בשוק העבודה, תופעה אשר הולכת וגוברת בתקופות של משבר ביטחוני.
שר הכלכלה, ניר ברקת, התייחס לנושא והביע את מחויבות המדינה להגן על אלו המשרתים במילואים, ולאפשר להם שוויון הזדמנויות בעבודה. "אפליה בעבודה היא חמורה תמיד, ובמיוחד כאשר היא נוגעת למי שמשרת את המדינה. יש לנו חובה מוסרית ומשפטית להעניק למשרתי המילואים את כל הסיוע הדרוש במישור האישי והעסקי".
עו"ד אורית שרפי, ממלאת מקום נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, הצביעה על מגמת עלייה באפליית משרתי מילואים בעתות משבר ביטחוני. לדבריה, עובדים משרתי מילואים סובלים מאפליה בשלבי הקבלה לעבודה ובמקום העבודה עצמו, פגיעה שמביאה להשלכות חמורות על פרנסתם, כבודם וערכם העצמי.
התביעה שהוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בנוף הגליל נועדה לייצר תקדים משפטי, ולהבטיח כי מעסיקים יבינו שאפליה על רקע שירות במילואים אינה חוקית, מוסרית או ערכית. מעבר לכך, היא שולחת מסר חזק לשוק העבודה בישראל שהמדינה תמשיך לפעול להבטחת שוויון הזדמנויות למשרתי המילואים.
החוק הישראלי מגן על עובדים משרתי מילואים, אך בפועל, כפי שהתביעה מראה, אפליה מסוג זה נמשכת ומעלה סוגיות קריטיות סביב מערכת היחסים בין המדינה, הצבא ושוק העבודה. ככל שהמתיחות הביטחונית מתמשכת, החשש מהשלכות של היעדרות ממושכת בעקבות שירות במילואים מוביל מעסיקים רבים לפגוע בזכויות משרתי המילואים, תוך קבלת החלטות שמבוססות על חששות ולא על עקרונות שוויון.