בצל המתיחות הגוברת בין ישראל לאיראן, ולאור ניסיונותיה של ארה"ב למנוע מתקפה ישראלית על מתקני הגרעין והנפט של טהרן, הודיעה ארה"ב אמש (שישי) על הטלת סנקציות נוספות על תעשיית הנפט והפטרוכימיה של איראן.
הסנקציות, שהוטלו בעקבות מתקפת הטילים הבליסטיים של איראן על ישראל לפני כשבועיים, מרחיבות את העיצומים הכלכליים הקיימים כלפי הרפובליקה האיסלאמית.
במסגרת הצעדים, מחלקת המדינה האמריקאית הכריזה על עיצומים כלפי שישה גופים המעורבים בסחר בנפט איראני ועל שישה כלי שיט שנעשה בהם שימוש להובלתו. משרד האוצר האמריקאי הודיע כי סנקציות נוספות יוטלו על כל מי שפועל במגזרי הנפט והפטרוכימיה של איראן, ובנוסף הטיל סנקציות על 10 חברות ו-17 ספינות המעורבות בהובלת מוצרים אלה.
הסנקציות האמריקאיות החדשות מהוות מהלך כלכלי משמעותי שמכוון לא רק לפגוע במשטר האיראני, אלא גם להגביל את יכולתו לייצא נפט ומוצרי פטרוכימיה, מקור הכנסות עיקרי לכלכלת המדינה. המהלך נועד למנוע מימון נוסף לתוכניות הגרעין, פיתוח הטילים ותמיכה בארגוני טרור אזוריים.
ההשפעה על הכלכלה העולמית צפויה להיות מורגשת. הסרת נפט איראני מהשוק עשויה להוביל לעלייה מסוימת במחירי הנפט העולמיים, בעיקר לאור בעיות אספקה נוספות ממדינות כמו ונצואלה ולוב. ההערכה היא כי הסרת כ-500,000 חביות נפט ביום עשויה לערער את יציבות השוק ולהוביל לעליות מחירים בטווח הקצר.
עם זאת, הגברת הייצוא של נפט ממדינות אחרות כמו סעודיה וארה"ב, יחד עם הסכמים חדשים בין מדינות המפרץ לסין, עשויה לאזן את הירידה בהיצע ולהפחית את העלייה במחירי הנפט העולמיים. שוקי האנרגיה העולמיים רגישים מאוד למתחים גיאופוליטיים, ולכן האפקט המדויק של המהלך ייקבע בהתאם להתפתחויות נוספות בזירה.
שרת האוצר האמריקאית, ג'נט ילן, ציינה כי "הסנקציות מכוונות למנוע מהמשטר האיראני להשתמש בהכנסות מתעשיית האנרגיה שלו כדי לממן פעילות הרסנית, כולל פיתוח תוכנית הגרעין, טילים בלתי מאוישים, ותמיכה בארגוני טרור אזוריים." משרד האוצר האמריקאי ציין עשרה גופים בינלאומיים וכ-17 כלי שיט המעורבים בהובלת נפט איראני שנמצאים תחת הסנקציות החדשות.
במקביל לכך, סנקציות נוספות מתמקדות במניעת עסקאות נפט בינלאומיות עם איראן, על מנת להקשות עוד יותר על המשטר למכור את מוצריו.