ביוטיוב בוחנים אפשרות חדשה – אם תיושם, היא עלולה לשנות לחלוטין את פני הפלטפורמה.
בניסוי שמתנהל בחודשים האחרונים בקרב משתמשים נבחרים באנדרואיד, הפלטפורמה מציעה פיד אינסופי שמזכיר את TikTok.
בניגוד ל-YouTube Shorts, בפיד החדש המשתמשים צופים בווידאו באורך מלא – וכל מה שצריך כדי לעבור לסרטון הבא הוא לגלול כלפי מעלה.
הניסוי הזה הוא חלק מסדרת ניסויים שערכה YouTube לאחרונה במטרה לשפר את חוויית הגילוי בפלטפורמה. הדוברות של החברה אישרה את קיומו של הניסוי ומסרה כי הוא נועד לבדוק איך צפייה בהחלקה (swipe) תשפיע על חוויית המשתמש ועל מעורבות הגולשים.
חשוב לציין כי לרוב, ניסויים כאלה לא מגיעים לכלל יישום, אך עצם קיומו של הניסוי מעיד על השינויים הגדולים שהפלטפורמה עשויה לעבור.
המעבר לשיטת TikTok: למי זה רע?
המעבר לשיטת TikTok עשוי להישמע חדשני, במיוחד כאשר חושבים על ההבדלים בין הפלטפורמות: כשנכנסים ל-YouTube, המשתמש רואה ריבוי של כותרות, תצוגות מקדימות ותמונות ממוזערות (thumbnails). על המשתמש לבחור את הסרטון בו ירצה לצפות. לעומת זאת, בטיקטוק הסרטון מתחיל מיד – מה שמצמצם את השלב שבו המשתמש מתלבט. השיטה הפכה את TikTok להצלחה עולמית; היא יעילה, פשוטה, ולכאורה נותנת לגולש תוכן כל הזמן, כך שהסיכוי שהמשתמש יישאר בפלטפורמה גבוה בהרבה.
אם ב-YouTube מאמצים את אותה טכניקה, זה עשוי לספק תחרות חזקה ל-TikTok. אבל מה יקרה ליוצרים? כיום, יוטיוברים משקיעים מחשבה עצומה בתמונות המקדימות ובכותרות לסרטונים שלהם. דמויות כמו ג’ימי דונלדסון (MrBeast) בנו תעשייה שלמה סביב כותרות ו-thumbnails שיוצרים את הקליק המושלם. ליוצרים יש שליטה על הסגנון, על הכותרת ועל ההזדמנות להציג את הסרטון שלהם בפני הקהל. כל אלה הם חלק מבניית הקהילה שלהם, מה שהופך את YouTube לפלטפורמה ייחודית וממוקדת ביצירתיות.
הבעיה בגישה החדשה היא שהיא מעבירה את השליטה מהיוצרים לידי האלגוריתם של YouTube. האלגוריתם יחליט מה לשדר למשתמשים ומה יהיה הסרטון הבא, בלי קשר לתכנון של היוצר. המטרה היא לחשוף את המשתמשים לתוכן רב ככל האפשר – אך זה עלול להוביל לאותו “שבר” שהתרחש בטיקטוק: סרטונים קצרים, עם דגש על הלהיטיות והרגעיות, שפחות מתמקדים בעומק או בקשר בין יוצר לקהל.
הקו החדש הזה מציב דילמה בפני יוטיוברים – האם ליצור תוכן שהם מאמינים בו, או להתאים את עצמם לתכתיבי האלגוריתם כדי להישאר רלוונטיים? וזה כמובן עלול להוביל לתוכן יותר שטחי, ולהקטין את אפשרותם של היוצרים להפעיל קהילה סביבה.
ייתכן שכבר עכשיו המערכת נעה לכיוון הזה, כשהפיד הראשי מבוסס יותר על המלצות ואוטומציה. עם הזמן, אולי נראה יותר תוכן שעובר התאמה למה שהאלגוריתם מחפש – כלומר, תוכן קצר ומהיר, בדומה לסגנון טיקטוק. למרות היתרונות של גלילה אינסופית עבור משתמשים, תהיה זו אולי החמצה עצומה ל-YouTube, שנחשב עד כה לפלטפורמה שנותנת מרחב ליצירתיות ולבניית קהילה אמיתית.