משרד המשפטים האמריקני הגיש אמש (שישי) עתירה לבית המשפט העליון של ארה”ב בבקשה לדחות את בקשתו של הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, לעכב את יישום החוק האוסר על פעילותה של אפליקציית טיקטוק בארה”ב או לחייב את מכירתה עד ה-19 בינואר.
טראמפ, שטען כי יש לאפשר לו מרחב פעולה ליישב את הסוגיה בדרכים פוליטיות לאחר כניסתו לתפקיד ב-20 בינואר, מבקש עיכוב בביצוע החוק, אך הממשל הנוכחי טוען כי לא ניתן לקבל את בקשתו כל עוד בעלת האפליקציה, חברת ByteDance הסינית, לא הוכיחה כי יש לה סיכוי משפטי גבוה להצליח בערעור.
החוק שגרם לסערה
החוק המדובר, שעבר באפריל האחרון, מחייב את ByteDance למכור את פעילות טיקטוק בארה”ב עד ה-19 בינואר או להתמודד עם איסור מוחלט על פעילותה במדינה. משרד המשפטים הדגיש בעתירתו כי לא ניתן להתעלם מהחשש הביטחוני הכרוך בשליטה הסינית באפליקציה, וציין כי “שליטת סין בפלטפורמה באמצעות ByteDance מהווה איום חמור על הביטחון הלאומי, בשל איסוף נתונים רגישים אודות 170 מיליון אמריקאים.”
טיקטוק מצידה טענה כי החוק פוגע בזכויות התיקון הראשון לחוקה האמריקנית, המטפלות בחופש הביטוי, וכי האפליקציה סומנה באופן בלתי מידתי ביחס לפלטפורמות סיניות אחרות כמו Shein ו-Temu שלא נאסרו.
מה יקרה אם החוק ייושם?
במידה ובית המשפט לא ייעתר לבקשת טראמפ ובלם החוק יוסר עד ה-19 בינואר, ייאסר על חנויות האפליקציות של אפל וגוגל לאפשר הורדות חדשות של טיקטוק. עם זאת, משתמשים קיימים יוכלו להמשיך להשתמש באפליקציה, אך השירותים יתדרדרו עם הזמן, עד להפסקה מוחלטת בשל האיסור לספק תמיכה טכנית ושירותים לאפליקציה.
עמדת הממשל מול עמדת טראמפ
עורך דינו של טראמפ, ד. ג’ון סאואר, טען כי יש לאפשר לנשיא הנבחר זמן נוסף לבחון פתרון פוליטי למחלוקת במקום לנקוט בצעדים דרסטיים כמו איסור מוחלט. מנגד, במשרד המשפטים הדגישו כי החשש מפני ריגול ואיסוף מידע רגיש על ידי סין מצדיק את יישום החוק באופן מיידי.
הנשיא הנוכחי, ג’ו ביידן, עשוי להאריך את המועד ב-90 יום נוספים, במידה וייקבע כי ByteDance אכן מתקדמת באופן משמעותי בתהליך מכירת נכסיה בארה”ב.
עמדתו הנוכחית של טראמפ כלפי טיקטוק מהווה תפנית חדה לעומת עמדתו ב-2020, אז ניסה לחסום את פעילות האפליקציה בארה”ב ולכפות על ByteDance למכור את פעילותה לגורמים אמריקאים בטענה לסיכון ביטחוני דומה.