נפילתו ההיסטורית של משטר אסד בסוריה, מציף שוב את השאלה המסקרנת ביותר: כמה הוא ומשפחתו היו שווים, רגע לפני ההתרסקות הכואבת.
צריך לומר את האמת; קשה, אולי בלתי אפשרי, להעריך במדויק את עושרה של משפחת אסד. כמו בכל משטר דיקטטורי מושחת, גם סוריה תחת שלטון חאפז אל-אסד ובנו, בשאר, הפכה למגרש משחקים כלכלי של משפחה אחת.
בזכות מנגנון ניהול מורכב שכלל מקלטי מס, חברות קש, ותשתית של הלבנת הון, הצליחה משפחת אסד להסתיר את עושרה מאחורי שכבות של עמימות.
אולם, בשנים האחרונות צצו להם מספרים שחשפו טפח על העושר של משפחת המשטר הסורי: דו”חות אמריקאיים, הערכות מודיעיניות ודיווחים עיתונאיים מציגים סכומים מופרכים כמעט – החל ממיליארד דולר ועד 34 מיליארד דולר.
מיליארדי דולרים במזומן, 200 טונות זהב
משפחת אסד החלה את דרכה בשנות ה-70, עם עלייתו של חאפז אל-אסד לשלטון. תחת חאפז, ולאחריו בנו בשאר, הוקם מנגנון כלכלי המושתת על גזילת נכסי המדינה. לפי דו”ח מודיעיני סעודי שצוטט בעיתון Elav, משפחת אסד צברה עושר אדיר המורכב מ-200 טונות זהב, 16 מיליארד דולר במזומן, ו-5 מיליארד יורו. סכומים אלה, לפי הדיווח, שווים לתקציבה השנתי של סוריה למשך שבע שנים.
מחלקת המדינה האמריקאית פרסמה בשנת 2022 הערכה אחרת, ולפיה שווי נכסיהם של בשאר, אשתו אסמה, אחיו מאהר, אחותו בושרה ובני דודיו נע בין מיליארד לשני מיליארד דולר. דו”ח זה הודה כי המספרים מבוססים בעיקר על ״מקורות פתוחים״, ללא גישה ישירה לנכסיהם האמיתיים. יתרה מכך, לא נכללו בחישוב זה נכסיהם של שלושת ילדיו של בשאר, שהפכו לבגירים בשנת 2024.
ארמונות ורכבי יוקרה, נדל״ן וחברות קש
גם אם המספרים המדויקים נשארים עמומים, אורח החיים של משפחת אסד מספק הצצה לעושרם. הסרטונים שהתפרסמו לאחר נפילת המשטר חשפו מחסנים עמוסים ברכבי יוקרה – למבורגיני, פרארי, ומרצדס 600 – שחלקם יוחסו לבאסל אסד, אחיו הבכור של בשאר, שנהרג בתאונת דרכים ב-1994.
בנוסף, למשפחה ארמונות מפוארים ודירות יוקרה בלונדון, פריז ודמשק. השקעות נדל”ן אדירות הוזרמו למקלטי מס ברחבי העולם, בהם הונג קונג ואיי קיימן, והוסתרו מאחורי רשתות של חברות קש.
אימפריית פשע ורשת הברחת סמים
עושרם של האסדים אינו מוגבל לניצול כלכלת המדינה; הם בנו אימפריית פשע בינלאומית. מאהר אסד, אחיו של בשאר, ניהל רשת הברחות של סם הקפטגון, שהפך לפופולרי במזרח התיכון. לפי הערכות, הכנסות משפחת אסד מהברחות סמים בלבד נאמדות במיליארדי דולרים.
גם ראמי מחלוף, בן דודו של בשאר, מילא תפקיד מרכזי בעושרה של המשפחה. בשיאו שלט מחלוף במגוון רחב של עסקים, בהם חברות טלקום ובנקים, והונו הוערך ב-5-10 מיליארד דולר. אך ב-2020, בעקבות סכסוך עם אשת הנשיא, חלק ניכר מנכסיו הוחרם לטובת המדינה – או בפועל, לטובת משפחת אסד.
בעוד המשפחה הראשונה של סוריה חיה חיי פאר, העם הסורי קרס תחת עול העוני והמלחמה. מעל 90% מהאוכלוסייה חיים מתחת לקו העוני, ללא גישה למים נקיים או טיפול רפואי. המדינה הייתה ועדיין תלויה לחלוטין בסיוע בינלאומי, בעוד המנגנון המושחת של משפחת אסד המשיך לשגשג.
מקלטי מס, חברות קש ושמות בדויים הם רק חלק מהשיטות שבהן השתמשו האסדים כדי להסתיר את עושרם. הדו”ח האמריקאי מ-2022 ציין כי “המשפחה מנהלת מערכת פטרונית מורכבת של חברות קש ותאגידים פיקטיביים”, מה שמקשה על גופי בקרה לזהות את הנכסים האמיתיים.
אפילו כעת לאחר נפילת המשטר, קשה לשרטט תמונה ברורה. נכסיהם מפוזרים בין מדינות, חשבונות בנק סודיים, והשקעות נדל”ן ברחבי העולם, כולל נכסים של בני משפחה רחוקים כמו ד’ו אל-חימה שליש וריאד שליש, שבנו הון במיליארדי דולרים.
כאמור, אף מקור לא מצליח לתת תמונה מדויקת על עושרה של משפחת אסד. המספרים נעים בין מיליארד דולר ל-34 מיליארד דולר – מה שכן בטוח, שהעושר הזה נערם על חשבון העם הסורי, שנשאר רעב וצמא.