מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, סייר היום (שני) ביישובי קו התפר בעמק חפר ובמועצה האזורית מנשה, כולל ביישובים מי עמי ומגל, כדי לבחון מקרוב את מצב הביטחון באזור. הסיור נערך במטרה לבדוק את מצבם של היישובים הסמוכים לגדר ולבחון את ההיערכות הביטחונית בהם.
לסיור הצטרפו מנכ”ל משרד מבקר המדינה, ישי וקנין, מנהל החטיבה לביקורת מערכת הביטחון, איתן דהן, ונציגים נוספים ממשרד המבקר. במהלך הביקור, העלו התושבים המקומיים טענות קשות על פערי הביטחון והתחושה כי הבטחות הממשלה בנוגע לשיפור המצב לא ממומשות.
הסיור נערך גם בנוכחות ראשת מועצת עמק חפר, גלית שאול, ראש מועצת מנשה, אילן שדה, ומנהלי היישובים, שהציגו למבקר את האתגרים היומיומיים שלהם בנוגע לביטחון האישי, חדירת שב”חים (שוהים בלתי חוקיים), וחוסר מענה תקציבי ומעשי מצד המדינה.
המבקר: “פערי הביטחון מדאיגים במיוחד”
במהלך הסיור אמר מבקר המדינה: “אני מוטרד מאוד מפערי הביטחון שעלו במהלך הסיור. אירועי השבעה באוקטובר הציפו בעיות ביטחוניות חמורות, לא רק בצפון ובדרום, אלא גם באזור המרכז ובירושלים. המענה לצרכי הביטחון של היישובים צמודי הגדר חייב להיות מיידי ומלא, במיוחד לאחר שהממשלה התחייבה לתקצב מרכיבי ביטחון באזור.”
המבקר התייחס לדוח הקודם של משרדו, שפורסם לפני כמעט שנתיים, וחשף נתונים מדאיגים על מצב המכשול בגבול. “כמחצית מהגדר פרוצה, ולפי ממצאי הדוח שלנו, כ-3,600 שב”חים חודרים מדי יום לישראל באור יום. הנתונים הללו מחייבים פעולה מיידית ותקיפה מצד הממשלה ומערכת הביטחון,” ציין אנגלמן.
המבקר הודיע כי משרדו עורך בימים אלו ביקורת מעקב נרחבת על מצב הביטחון לאורך קו התפר ובאזורים נוספים כמו עוטף ירושלים. “הביקורת תתמקד בהתנהלות גורמי הממשלה ומערכת הביטחון בשמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל. יש לתת מענה לצרכים הביטחוניים של האזרחים ולוודא כי תושבי היישובים צמודי הגדר מרגישים מוגנים,” הוסיף.
קריאות לפעולה מיידית
תושבי האזור סיפרו במהלך הסיור על תחושת חוסר הביטחון שהם חווים מדי יום. “הממשלה צריכה לקחת ברצינות את מה שאנחנו חווים כאן,” אמר אחד מתושבי מי עמי. “לא ייתכן שהתחייבויות מתקצבות לא יתורגמו למעשים בשטח, ושחיי התושבים יעמדו בסכנה מתמדת.”
ראשת מועצת עמק חפר, גלית שאול, הדגישה את הצורך בשיתוף פעולה בין הממשלה לרשויות המקומיות. “התושבים שלנו זקוקים להגנה, והגיע הזמן שההבטחות יתממשו,” אמרה.
רקע: מצב הגדר והבעיות הביטחוניות
הדוח הקודם של מבקר המדינה, שפורסם ב-2022, חשף כי פרצות בגדר הביטחון הפכו אותה לבלתי אפקטיבית בחלקים נרחבים. המבקר התריע אז על חדירות בלתי מבוקרות, בעיקר של שב”חים, ועל הסכנה הביטחונית שהיא מציבה לתושבי האזור ולמדינה כולה.
סיורו של המבקר אנגלמן מהווה תזכורת דחופה לכך שמדינת ישראל חייבת להגיב לאיומים אלו בצורה יעילה ומהירה. המענה הביטחוני ביישובי קו התפר הוא לא רק עניין מקומי, אלא נושא אסטרטגי ובעל השלכות על ביטחון כלל אזרחי המדינה.