בצעד דרמטי שמחזיר את השליטה האיטלקית על אחד ממותגי האופנה האייקוניים ביותר בעולם, הודיעה היום (ה’) קבוצת פראדה על רכישת בית האופנה ורסאצ’ה מקבוצת קפרי הולדינגס האמריקנית, תמורת 1.25 מיליארד אירו. העסקה מסמנת לא רק שינוי בבעלות – אלא גם קריאת תיגר איטלקית על ההגמוניה של קבוצות היוקרה הצרפתיות כמו LVMH ו-Kering.
לצד הנתונים הכלכליים המרשימים, מדובר במהלך שמטלטל את עולם האופנה הגלובלי – שני מותגים בעלי DNA מנוגד בתכלית, פראדה המינימליסטית והאינטלקטואלית מול ורסאצ’ה הנועזת והראוותנית, מתאחדים תחת קורת גג אחת.
בעוד פראדה נחשבת לבית אופנה של רעיונות, פילוסופיה ועיצוב עילאי שמתכתב עם עולם האמנות והקולנוע – ורסאצ’ה תמיד היה בית של עודפות, פיתוי ודרמה. חיבור כזה לא מובן מאליו. אך מבחינת פראדה, זו הזדמנות נדירה להרחיב את פריסת הקבוצה לעולמות הקונסיומריים והנוצצים יותר – ולתת קונטרה ליכולות הבידול והמיתוג של השחקניות הגדולות מצרפת.
מנכ״ל קבוצת פראדה, אנדראה גוארה, הדגיש בהודעה הרשמית כי ״יש פוטנציאל אדיר״, אך הוסיף באותה נשימה כי ״המסע יהיה ארוך״, בשנת 2024 רשמה קבוצת פראדה הכנסות של 5.4 מיליארד אירו, בעוד ורסאצ’ה, שבבעלות קפרי הולדינגס, צפויה לסיים את השנה עם ירידה להכנסות של כ-800 מיליון דולר – נתון שמסביר גם את ההחלטה למכור.
קפרי הולדינגס, שהוקמה על ידי מייקל קורס ושינתה את שמה עם רכישת ורסאצ’ה ב-2019, ניסתה להקים מעצמת יוקרה אמריקנית. היא איחדה תחת קורת גג אחת את ורסאצ’ה, ג’ימי צ’ו ומייקל קורס – אך התקשתה לייצר סינרגיה אמיתית בין המותגים או להציב חזון שובה שווקים כמו LVMH. כעת, המכירה לפראדה מהווה גם הודאה בכישלון האסטרטגי.
עבור משפחת ורסאצ’ה, ובעיקר עבור דונטלה ורסאצ’ה – הדמות המזוהה ביותר עם המותג מאז הירצחו של אחיה ג’יאני ב-1997 – מדובר בחזרה הביתה. ״אני מאושרת לחלוטין שוורסאצ’ה יהפוך להיות חלק ממשפחת פראדה״, כתבה דונטלה באינסטגרם בצירוף תמונה משותפת עם מיוצ’ה פראדה. ״זה כבוד עבורי שהמותג יהיה בידיים של עסק משפחתי איטלקי מוערך״.
דונטלה עצמה כבר אינה בתפקיד המעצבת הראשית. היא פרשה לפני כחודש לאחר 27 שנים, ותמשיך לכהן כשגרירת המותג. את מקומה תופס דאריו ויטאלה – שעיצב בשנים האחרונות עבור מיו מיו, מותג הבת של פראדה, ומקורב למיוצ’ה פראדה באופן אישי ומקצועי.
מבחינה עסקית, מדובר במהלך שמקבע את פראדה כקבוצת אופנה אירופאית בעלת עמוד שדרה חזק ומגוון. לצד המותג הראשי פראדה, היא מחזיקה כיום גם את מיו מיו, נעלי Church’s ועוד. הניסיון הקודם לרכוש מותגים – בהם ז’יל סנדר והלמוט לאנג – הסתיים בכישלון ובמכירה חפוזה בתחילת שנות ה-2000. אך כעת, הניסיון נראה מבוסס יותר, עם שוק בשל יותר לאינטגרציות, ובעיקר – עם הנהגה משפחתית מגובשת.