מגפת הקורונה שינתה את חוקי המשחק בשוק העבודה העולמי. מה שהיה עד 2020 נחלתם של מעטים – עבודה מרחוק – הפך לסטנדרט עבור מיליוני עובדים. מהנדסים, מנהלים, אנשי שיווק ואפילו מורים מצאו עצמם עובדים מהבית, מול מסך מחשב, בחללים ביתיים שהפכו למשרדים מאולתרים. העולם כולו הסתגל למציאות חדשה, שבה העבודה לא תלויה במקום הפיזי אלא בקישוריות וביכולת טכנולוגית.
בישראל, נוספה לה המלחמה בשנה האחרונה וסבבי הלחימה השונים בשנים עברו – שגרמו לעובדים רבים לאמץ נורמת עבודה מהבית.
אבל האם המהפכה הזו עומדת בפני נסיגה דרמטית? בארצות הברית, שניים מהשמות הגדולים בעולם העסקים – אילון מאסק וויווק ראמסוואמי – טוענים שכן. במסגרת תפקידם החדש, שהוקצה להם על ידי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, השניים הציגו תוכנית ברורה: חיסול העבודה מרחוק בממשל הפדרלי.
פריבילגיה מתקופת הקורונה או יעילות פרודוקטיבית?
במאמר שפרסמו מאסק וראמסוואמי ב”וול סטריט ג’ורנל”, הם לא השאירו מקום לספק. מבחינת, עבודה מרחוק היא “פריבילגיה מתקופת הקורונה” – לא זכות מולדת. השניים הציעו להחזיר את כל עובדי הממשל הפדרלי לעבודה משרדית מלאה, חמישה ימים בשבוע, ולפטר כל עובד שלא ייענה לדרישה.
לטענתם, העבודה מהבית אפשרה לעובדי הממשל לנצל את גמישות השעות לבטלה, והובילה לאובדן שליטה על הפרודוקטיביות. מאסק וראמסוואמי מאמינים כי החזרה למשרדים היא צעד קריטי להחזרת האמון בממשל ולצמצום ההוצאות הציבוריות. “אם עובדי הממשל לא רוצים להופיע במשרדים, אין סיבה שמשלמי המיסים ימשיכו לממן אותם,” כתבו במאמרם.
אך מעבר לדרישה הפשוטה לחזור למשרדים, הם רואים בכך הזדמנות לצמצם את כמות העובדים הפדרליים. “חזרה למשרד תוביל לגל של התפטרויות מרצון,” הם טענו, מה שיאפשר ייעול משמעותי של המערכת הבירוקרטית.
מתנגדים ותומכים; כל אחד מושך את המפה לכיוונו
בקרב תומכי המדיניות, הטענה המרכזית היא שהחזרה למשרדים תחזק את היעילות והפיקוח. “לא ייתכן שעובדי ממשל יקבלו שכר גבוה מבלי שמישהו מוודא שהם עובדים,” אמר גורם בממשל שצוטט בעילום שם.
כמו כן, יש מי שטוענים שהחזרה למשרדים היא לא רק עניין של פרודוקטיביות, אלא גם של תרבות ארגונית. “עבודה מרחוק פוגעת בקשרים בין העובדים,” מסביר פרשן נוסף. “יש חשיבות עצומה למפגשים פנים אל פנים, לשיחות המסדרון, ולתחושת השייכות שמגיעה עם שהות משותפת במשרד.”
אבל לא כולם מסכימים עם הגישה הנוקשה של מאסק וראמסוואמי. איגודים מקצועיים בארה”ב הביעו זעם על התוכנית, וטענו כי החזרת העבודה למשרדים תפגע בעובדים וביכולת הממשל לגייס ולשמר כישרונות.
אחת הטענות המרכזיות של המבקרים היא שעבודה מרחוק שיפרה את איזון העבודה-חיים של העובדים. “העבודה מהבית מאפשרת לאנשים להיות פרודוקטיביים יותר ועדיין להספיק לאסוף את הילדים מבית הספר,” אמר נציג איגוד עובדי המדינה. “האם אנחנו באמת רוצים לחזור לעולם שבו עבודה וחיים אישיים מתנגשים?”
גם מבחינת פרודוקטיביות, לא כולם מסכימים עם הטענות של מאסק. מחקרים מראים שעובדים מהבית מדווחים על תפוקה גבוהה יותר, בעיקר במקצועות כמו הייטק ושירותים מקצועיים. “עבודה מרחוק אינה תירוץ לבטלה,” הסביר מומחה לעבודה עתידית. “במקרים רבים, היא מאפשרת לעובדים להתרכז טוב יותר ולהשקיע יותר זמן במשימות משמעותיות.”
היי-טק מול חינוך ובריאות
עבודה מרחוק הפכה לחלק בלתי נפרד משוק העבודה המודרני, אך היא אינה מתחלקת באופן שווה בין מגזרים. תחומים כמו הייטק ושירותים מקצועיים מאמצים אותה בחום, עם יותר מ-50% מהעובדים שממשיכים לעבוד במודלים היברידיים או מלאים מהבית.
לעומת זאת, במגזרים כמו חינוך, שירותי בריאות ותעשייה, העבודה מרחוק כמעט ואינה קיימת. מורים, אחיות ועובדי ייצור זקוקים לנוכחות פיזית כדי לבצע את עבודתם, מה שמגביל את האפשרות לאמץ את המודל הגמיש.
בישראל, כמו בארה”ב, מגפת הקורונה הביאה לעלייה דרמטית במודלים של עבודה מרחוק. חברות הייטק אימצו את השיטה באופן נרחב, וחלק מהמגזר הציבורי החל להפעיל תוכניות היברידיות.
אולם כאמור, כאן אצלנו בישראל יש אלמנט נוסף שעלול להכריע בנושא: הביטחון. היכולת לעבוד מהבית – תרמה ליציבות כלכלית בשעת חירום, כמו המלחמה האחרונה. הקורונה לימדה אותנו שאפשר לעבוד מהבית, והמלחמה אילצה אותנו לעשות זאת. התוצאה: יציבות כלכלית.
אך בשנים האחרונות, נשמעים גם בישראל קולות אחרים שטוענים כי העבודה מרחוק פוגעת ביעילות, בפרט בשירות הציבורי, בעוד עובדים מתעקשים שהיא מעניקה להם את האיזון הנדרש בין עבודה לחיים פרטיים.
לאן זה הולך?
הדיון סביב העבודה מרחוק לא יסתיים בקרוב. מצד אחד, יש את אילון מאסק ושותפיו, שרואים בכך איום על היעילות הארגונית. מצד שני, עובדים רבים – וגם מעסיקים – מבינים שעבודה גמישה היא העתיד.
מה שבטוח, שוק העבודה העולמי נמצא בצומת דרכים. בין אם העבודה מרחוק תישאר, תצטמצם או תיעלם כליל, השיח סביב הנושא חושף את המורכבות של עולם העבודה החדש.