הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ”ה) חשפה היום (רביעי) נתונים מדאיגים ממחקר TIMSS הבין-לאומי, הבוחן את רמת הידע והמיומנויות של תלמידי כיתות ח’ במתמטיקה ובמדעים. הנתונים מצביעים על ירידה חדה בהישגים של תלמידי ישראל, עם ממוצע של 32 נקודות פחות לעומת המחקר הקודם ב-2019.
מגמות ומספרים עיקריים:
ירידה בהישגים: בעוד ממוצע הירידה העולמי עומד על 11-12 נקודות בלבד, בישראל נרשמה ירידה חדה של 32 נקודות במתמטיקה ובמדעים.
מצטיינים ומתקשים: רק 7.7% מהתלמידים סווגו כמצטיינים ב-2023, לעומת 14% ב-2019. לעומת זאת, שיעור המתקשים קפץ מ-12% ל-20%.
פערים מגזריים: בקרב דוברי ערבית נרשמה הירידה החדה ביותר – 56 נקודות במתמטיקה ו-49 נקודות במדעים, בעוד אצל דוברי עברית נרשמה ירידה מתונה יחסית של 26 ו-29 נקודות בהתאמה.
המחקר מצביע על כך שמשבר הקורונה והסגרים הארוכים תרמו משמעותית לירידה בהישגים. בישראל התקיימו 130 ימי סגר במהלך המגפה, לעומת מדינות כמו שבדיה (49 ימי סגר) ואנגליה (64 ימי סגר), שהציגו דווקא שיפור בהישגים.
הפתרונות שמציג משרד החינוך
כדי להתמודד עם המגמות המדאיגות, מוביל משרד החינוך תכנית מקיפה הכוללת: שדרוג תכניות הלימודים על ידי התאמה לסטנדרטים בינלאומיים, והרחבת מסגרות השעות ל-15 שעות שבועיות במתמטיקה ו-14 שעות במדעים.
כמו"כ ישולבו מערכות דיגיטליות מותאמות אישית ובינה מלאכותית בהוראה. ויופנו משאבים לחיזוק המורים על ידי תמריצים, הסבת אקדמאים להוראה, ופיתוח מקצועי ממוקד. וגם, תוקם מועצה ייעודית שתתמקד בקידום מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה.
בנוסף, שר החינוך יואב קיש הודיע על דרישה לתוספת של מיליארד שקלים לטיפול במשבר.
שר החינוך יואב קיש התייחס לממצאים ואמר כי “השקעה בחינוך היא השקעה בחוסן הלאומי שלנו. נדרשת עבודה מאומצת כדי לשנות את המגמה ולהחזיר את ישראל למקומה הטבעי בצמרת העולמית”. עם זאת, המבקרים מצביעים על פערי התקצוב הקיימים ועל הצורך בשינוי מערכתי עמוק כדי להתמודד עם המשבר המתמשך".
הנתונים החדשים חשפו את האתגר העצום העומד בפני מערכת החינוך, המורים והנהגת המדינה, ומעלים את השאלה: האם הפתרונות שמציע משרד החינוך יספיקו להפוך את המגמה? כלל לא בטוח.