ממשלת גרמניה האשימה את אילון מאסק, המיליארדר האמריקאי ובעל הפלטפורמה החברתית X (לשעבר טוויטר), בניסיון להשפיע על הבחירות הפדרליות הקרובות באמצעות תמיכתו במפלגת הימין הקיצוני “אלטרנטיבה לגרמניה” (AfD).
דוברת הממשלה, כריסטיאן הופמן, ציינה כי למאסק יש זכות לחופש ביטוי, אך הוסיפה: “חופש הדעה כולל גם את השטויות הגדולות ביותר”.
מאסק הביע את תמיכתו ב-AfD בפוסטים ב-X ובמאמר דעה שפורסם בעיתון הגרמני “וולט אם זונטאג”. במאמרו, טען מאסק כי גרמניה נמצאת על סף קריסה כלכלית ותרבותית, והגן על ה-AfD מפני האשמות קיצוניות. המאמר עורר סערה, והוביל להתפטרותה של עורכת מדור הדעות בעיתון, אווה מארי קוגל, במחאה על פרסומו.
פוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית בגרמניה גינו את התערבותו של מאסק. שר הבריאות, קארל לאוטרבך, כינה את התערבותו “בלתי מכובדת ובעייתית ביותר”, ואילו פרידריך מרץ, מנהיג מפלגת ה-CDU, תיאר אותה כ”פולשנית ומתנשאת”. מרץ הוסיף: “אינני זוכר מקרה דומה בהיסטוריה של הדמוקרטיות המערביות שבו הייתה התערבות כזו בקמפיין בחירות של מדינה ידידותית”.
הבחירות הפדרליות בגרמניה נקבעו ל-23 בפברואר, לאחר קריסת הקואליציה בראשות הקנצלר אולף שולץ. מפלגת ה-AfD מדורגת שנייה בסקרים עם כ-19% תמיכה, אחרי ה-CDU/CSU עם 31%. כל המפלגות המרכזיות הצהירו שלא ישתפו פעולה עם ה-AfD ברמה המדינית או הפדרלית.
מאסק, שנולד בדרום אפריקה, מונה לאחרונה על ידי דונלד טראמפ להוביל ועדה לצמצום הממשל הפדרלי בארה”ב. תמיכתו ב-AfD, מפלגה המוגדרת על ידי הרשויות הפדרליות בגרמניה כחשודה בקיצוניות, מעוררת דאגה לגבי השפעתו על הפוליטיקה הבינלאומית.
הקנצלר שולץ התייחס לדברים ואמר: “חופש הביטוי חל גם על מיליארדרים, אך אין זה אומר שהדברים שהם אומרים נכונים או מהווים עצה פוליטית טובה”.