הדיווחים האחרונים מעלים שאלות כבדות בנוגע לקשריו של אילון מאסק עם מנהיגים עולמיים, ובראשם ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, על רקע פלישת רוסיה לאוקראינה.
על פי הפרסום של ה"וול סטריט ג'ורנל", מאסק, המיליארדר שמוביל את החברות SpaceX וטסלה, משוחח באופן קבוע עם פוטין מאז סוף 2022, תקופה בה התמקדו השיחות בנושאים גיאופוליטיים, מדיניים ואישיים. מקורות מממשלות שונות בארה"ב, אירופה ורוסיה דיווחו כי מאסק נשאר בקשר שוטף עם פוטין, דבר המעורר תהיות לאור מעורבותו הרבה בפרויקטים ביטחוניים חשובים של ארה"ב.
הוול סטריט ג'ורנל מדווח כי באחת השיחות הללו, פוטין ביקש ממאסק שלא להפעיל את שירות ה-Starlink בטייוואן, בקשה שנטען כי הוגשה לטובת סין, כחלק מהקשרים ההדוקים בין רוסיה לסין, כאשר המסחר בין שתי המדינות תפס תאוצה. שירות ה-Starlink של מאסק, אשר מספק אינטרנט לווייני ברחבי העולם, הוצע בעבר לאוקראינה, במסגרת התמיכה של מאסק במדינה בשלביה הראשונים של המלחמה, אך הדיווחים על השבתת השירות באזורים אסטרטגיים מעלים חשש לגבי שיקוליו ומניעיו.
על פי הדיווחים, שיחותיו של מאסק עם פוטין לא היו מוגבלות רק לנושאי טייוואן. הן כללו גם דיונים על המצב באוקראינה, כאשר מאסק הביע את רצונו למנוע את המשך שפיכות הדמים באזור. כך, בשלב מסוים, פרסם מאסק הצעה לתוכנית שלום משלו, שהציעה הכרה רשמית בריבונות רוסית על חצי האי קרים, תוך הבטחת ניטרליות אוקראינית. הצעה זו עוררה זעם רב בקרב תומכי אוקראינה, אך מאסק הסביר כי הוא מבקש להימנע מהתפשטות המלחמה לסכנה גרעינית.
במהלך השנה החולפת, מאסק הצטרף רשמית לשורת תומכיו של דונלד טראמפ, הנשיא לשעבר של ארה"ב, שמקדם את מועמדותו מחדש בבחירות הקרובות. טראמפ עצמו התבטא בעבר כי בכוונתו לקדם עסקת שלום מהירה לסיום המלחמה באוקראינה, מה שתואם את הגישה של מאסק לגבי קידום הפתרונות הדיפלומטיים לאזורי קונפליקט. מאסק אף תרם מיליוני דולרים למפלגה הרפובליקנית ומקדם את מועמדות טראמפ, במה שמחזק את מעורבותו הפוליטית בזירה האמריקאית.
המעורבות העמוקה של מאסק בממשלים ברחבי העולם, ובמיוחד ביחסים האישיים שהוא מנהל עם פוטין וסין, מציבה אותו במצב ייחודי ומעורר דאגה. מאסק, שהפך לאחת הדמויות המשפיעות ביותר בתחום הטכנולוגיה, הביטחון והחלל, נחשף למידע מסווג רב בזכות קשריו עם נאס"א ועם הפנטגון. לדוגמה, חברת SpaceX שבבעלותו מחזיקה בחוזים בשווי של מיליארדי דולרים עם משרד ההגנה האמריקאי ונאס"א לשיגור לוויינים לחלל. המעורבות הקרובה שלו במערכות אלו מקנה לו גישה למידע פנימי, שהשפעותיו הפוטנציאליות על מדיניות בינלאומית רחבות ומורכבות.
בהקשר זה, ישנם דיווחים כי פעולתו של מאסק באוקראינה, שבה השבית את שירות ה-Starlink כדי למנוע מתקפה אוקראינית על הצי הרוסי, עוררה זעם בקרב תומכי קייב. מאסק הכחיש בתוקף את הטענות כי סייע לרוסיה, וטען כי מטרתו הייתה להימנע מהסלמה במצב ולהפחית את הסיכון לעימות גרעיני. למרות זאת, הפעולות והדיווחים מהווים נושא רגיש עבור ארה"ב, לאור העובדה כי SpaceX היא אחת מספקיות המפתח של שירותי חלל וביטחון לממשלת ארה"ב.
הקרמלין הכחיש את הדיווחים על קשרים תכופים עם מאסק, וטען כי השיחה היחידה שהתקיימה בין מאסק לפוטין עסקה בנושא טכנולוגיות חלל. מאסק מצידו טוען כי שוחח עם פוטין רק פעם אחת, באפריל 2021, זמן רב לפני פרוץ המלחמה באוקראינה. עם זאת, הדיווחים על שיחות נוספות מאירים את מעורבותו של מאסק באור מורכב יותר.
מעבר לכך, הקשרים של מאסק עם טראמפ, אשר זוכה לתמיכתו הפוליטית והכלכלית של המיליארדר, מעלים תהיות נוספות לגבי כוונותיו והשפעתו בזירה הפוליטית העולמית. בעוד טראמפ ממשיך לקדם את מדיניותו המבוססת על "שלום בכוח", מאסק נראה כמי שמסכים עמו על הצורך בקידום פתרונות דיפלומטיים מהירים, בין אם במזרח אירופה או במקומות אחרים.
הקשרים הגלובליים של מאסק מציבים אותו בצומת קריטי של אינטרסים בין-לאומיים, ומעורבותו במערכות היחסים בין רוסיה, סין וארה"ב מעוררת תהיות לגבי עתיד תפקידו של המיליארדר בזירה הגיאופוליטית. האם קשריו עם פוטין וסין עשויים להשפיע על החלטותיו העתידיות? והאם מעורבותו בפוליטיקה האמריקאית תעצב את אופי המדיניות הבינלאומית? ימים יגידו.