מכה לגוגל: משרד המשפטים האמריקאי מתכנן צעד נוסף ומשמעותי במאבק המשפטי נגד גוגל, וידרוש משופט פדרלי להורות לחברה למכור את דפדפן כרום שלה.
הדרישה מהווה שלב מתקדם בתיק ההגבלים העסקיים שמובילה ממשלת ארה”ב נגד ענקית הטכנולוגיה, בעקבות פסיקתו של השופט עמית מהטה בקיץ האחרון, שקבע כי גוגל שמרה באופן בלתי חוקי על מונופול בתחום החיפוש.
על פי הדיווח של בלומברג, משרד המשפטים מתכנן להגיש בקשה שתכריח את גוגל להיפרד מאחד הנכסים המרכזיים שלה – דפדפן האינטרנט כרום, המשמש לא רק מיליוני משתמשים ברחבי העולם אלא גם כבסיס למערכת הפרסום הדיגיטלית הרווחית של החברה.
בנוסף לדרישה למכירת כרום, משרד המשפטים צפוי לדרוש שינויים נוספים שמטרתם לפתוח את השוק לתחרות. בין ההמלצות: מתן רישוי לגישה לנתונים ולתוצאות החיפוש של כרום, ומתן אפשרות רחבה יותר לאתרים למנוע שימוש בתוכן שלהם במוצרים מבוססי בינה מלאכותית של גוגל.
מאבק על שליטה בשוק
דפדפן כרום מחזיק כיום בנתח שוק עצום של 66.7% בשוק הדפדפנים העולמי, כאשר מתחרים כמו ספארי של אפל (18%), מיקרוסופט Edge (5%) ופיירפוקס (3%) משתרכים הרחק מאחור. נתח השוק הזה מהווה בסיס חשוב לפעילות הפרסום של גוגל, שממשיכה להכניס מיליארדי דולרים מדי רבעון.
הדרישה למכירת כרום מסמלת שינוי אסטרטגי בגישת משרד המשפטים, לאחר שבחודשים קודמים נשקל גם תרחיש שבו גוגל תיאלץ למכור את מערכת ההפעלה אנדרואיד. עם זאת, אפשרות זו ירדה מהפרק בשלב זה.
הרקע המשפטי
הקרב המשפטי בין משרד המשפטים וגוגל החל לצבור תאוצה באוגוסט 2024, כאשר השופט מהטה פסק שגוגל פעלה באופן לא חוקי לשימור המונופול שלה בתחום החיפוש. בין היתר, החברה חתמה על הסכמים בלעדיים עם יצרניות מכשירים כמו אפל וסמסונג, שקבעו את גוגל כמנוע החיפוש המוגדר כברירת מחדל, מה שהוביל ל”תמחור לא תחרותי” במודעות טקסט וליצירת חסמים בפני מתחרים פוטנציאליים.
הפסיקה של מהטה הייתה מכה קשה עבור גוגל, אך היא אינה סופית. החברה מתכננת לערער על ההחלטה, והשלבים הבאים בתיק צפויים לכלול בחינה של השינויים הנדרשים מגוגל, כאשר ההכרעה הסופית בתיק מתוכננת לאוגוסט 2025.
השפעה כלכלית וטכנולוגית
החלטה למכור את כרום עשויה לטלטל את שוק הדפדפנים העולמי ולהשפיע על מודל הרווחיות של גוגל, שמבוסס במידה רבה על פרסום. רק ברבעון האחרון, הכנסות הפרסום של גוגל עמדו על 65.9 מיליארד דולר – חלק הארי מתוך סך הכנסותיה, שהגיעו ל-88.3 מיליארד דולר.
בנוסף, שינויים במערכת הדפדפן עשויים להשפיע על מוצרים מבוססי בינה מלאכותית של גוגל, כמו Bard, שביסוסם על מידע ותוכן אינטרנטי הוא אחד ממרכיבי המפתח שלהם.
מה הלאה?
המאבק של משרד המשפטים נגד גוגל מעלה שאלות רחבות יותר על עתיד שוק הטכנולוגיה ועל הגבולות שבהם תידרשנה חברות ענק לפעול. ההשלכות האפשריות של מכירת כרום עשויות לחולל שינויים מהותיים בשוק, לא רק עבור גוגל, אלא גם עבור מתחרותיה ועבור מיליוני המשתמשים ברחבי העולם.
ככל שהדיונים המשפטיים יתקדמו, השפעתם עשויה לשנות את הדרך שבה חברות טכנולוגיה מתנהלות, ולהוות מבחן ליכולת הרגולטורית של ממשלות ברחבי העולם להתמודד עם כוחן העצום של ענקיות הטכנולוגיה.