על רקע המלחמה המתמשכת: בנק ישראל פרסם היום נתונים על ביצועי השקל ברבעון השלישי של שנת 2024.
על פי הדו״ח, השקל המשיך להציג ביצועים מגוונים במהלך הרביע השלישי של שנת 2024 – כשהוא מתחזק מול הדולר בכ-1.3% ומנגד, נחלש ב-3.3% מול האירו.
ההתפתחויות האלו ממחישות את התנודות בשוק המט”ח, בו משפיעות גם מגמות עולמיות, כאשר הדולר עצמו נחלש משמעותית מול רוב המטבעות העיקריים בעולם, כולל ירידה של 11.4% מול היין היפני ו-4.5% מול האירו.
במהלך הרביע השלישי, השקל נחלש ב-1.1% מול סל מטבעות של שותפות הסחר המרכזיות של ישראל, כפי שנמדד במדד שער החליפין הנומינאלי האפקטיבי. מדובר על מגמה המשלבת בין ירידה בפועל בתנודתיות לבין עלייה בתנודתיות הגלומה (הצפויה), מה שמרמז על מגמה מעניינת של חשש גובר לאי-יציבות אפשרית בהמשך.
סטיית התקן בפועל של שער החליפין שקל/דולר ירדה ב-1.4 נקודות אחוז, אך התנודתיות הצפויה, המנוטרת דרך האופציות על שער החליפין שקל/דולר, עלתה בנקודת אחוז ועמדה על רמה ממוצעת של 11%. תנודתיות זו, לצד סטיית התקן בשווקים מתעוררים וסטיית התקן בשווקים מפותחים, מעידה על חששות גוברים בקרב המשקיעים.
שוק המט”ח הישראלי חווה גם שינויים במבנה הפעילות של השחקנים המרכזיים: ברביע השלישי של השנה, תושבי חוץ, שעברו לרכישות נטו של מט”ח במהלך המחצית הראשונה של השנה, עברו כעת למכירות נטו של כ-6.2 מיליארד דולר. לעומת זאת, הגופים המוסדיים והמגזר העסקי עברו ממכירת מט”ח ברביע הקודם לרכישות נטו ברביע הנוכחי, בעוד שהמגזר הפיננסי המשיך ברכישות נטו, אם כי בהיקף נמוך יותר.
נפח המסחר היומי הממוצע מול מערכת הבנקאות המקומית עלה בכ-15.2% במהלך הרביע השלישי לרמה של 12.3 מיליארד דולר ביום. העלייה נובעת בעיקר מגידול במספר עסקאות החלף, בעוד חלקם היחסי של תושבי החוץ בנפח המסחר ירד בכ-1.5 נקודות אחוז ועמד בסוף הרביע על כ-43.5%.