הקשר בין דונלד טראמפ לאילון מאסק מתגבש לעוצמה פוליטית-טכנולוגית חדשה, והופך לכוח מרכזי בשלטון האמריקאי. מאסק, מנכ"ל טסלה ובעלים של SpaceX ושל פלטפורמת X (לשעבר טוויטר), הזרים כ-200 מיליון דולר לקמפיין הנשיאות של טראמפ והפך לנוכחות בולטת באירועים ובאסטרטגיה של הקמפיין. השניים החלו לבסס ברית המסתמכת לא רק על עניין פוליטי משותף, אלא גם על חזון לעיצוב חדש של השלטון האמריקאי.
מאסק, שכבר השפיע מבחוץ בזכות חברותיו הרבות בתחום הטכנולוגיה, הפך כעת לגורם בעל השפעה ישירה בממשל. חברותיו מספקות שירותים מרכזיים כמו אינטרנט לווייני לאוקראינה באמצעות לווייני Starlink ומיזמי תשתית אחרים בארה"ב, כולל שיתופי פעולה עם NASA ורק לאחורה נחשף הקשר הסודי שלו עם ולדמיר פוטין נשיא רוסיה.
טראמפ אף הצהיר כי הוא ממנה את מאסק לתפקיד פורמלי כ"מזכיר הקיצוצים" במשרד חדש לייעול ממשלתי (Department of Government Efficiency) שמטרתו לקצץ בעלויות ממשלתיות.
מאז שרכש את פלטפורמת X, מאסק ביצע בה שינויים שניכרו בקרב הציבור הימני בארה"ב, והיא הפכה לבמה מרכזית לתמיכה בטראמפ. בפלטפורמה, שמתוארת לעיתים כ"כיכר הציבורית", חשבונות חדשים מקבלים המלצות על תוכן עם הטייה פוליטית ימנית, והפוסטים של מאסק כוללים תכנים המזוהים עם טראמפ ותומכיו. מבקרים משווים זאת לתמיכה האידאולוגית של פוקס ניוז בטראמפ, אך עם פוטנציאל השפעה רחב אף יותר.

כחלק מהתמיכה הזו, מאסק אף השתמש ב-X לא רק כבמה לדעותיו אלא גם ככלי לקידום ממשל טראמפ. הדבר העניק לו גישה והשפעה ישירה על הציבור, והפך את X לזירה פוליטית מובהקת שמשרתת את טראמפ.
מבחינת תומכי מאסק וטראמפ, הברית ביניהם מייצגת תקווה חדשה ופתיחת עידן טכנולוגי-פוליטי נועז. כך אומרים גורמים מענף ההשקעות בארה"ב: "מאסק מעניק כיוון חדש לא רק כלפי טראמפ אלא אולי אף כלפי השמרנות בכלל." לטענתם, השילוב של טראמפ עם הפוטנציאל הטכנולוגי והחזון של מאסק יכול לעורר תקווה לממשל חדשני יותר, השואף לעתיד מאוזן ומתקדם מבחינה טכנולוגית.
אך לא כולם רואים ברית זו באור חיובי. השפעתם המתרחבת של טראמפ ומאסק מציבה אתגרים אתיים ומעלה חשש מפני התרכזות הכוח בידי שני אנשים, שמחזיקים בגישה לא קונבנציונלית ובנטייה לריכוזיות. מספר מיליארדרים אחרים כבר הביעו תמיכה בטראמפ בתקווה להגברת הליברליזציה הרגולטורית, והם רואים בברית זו הזדמנות לקדם אינטרסים פרטיים.
הברית בין טראמפ ומאסק, שנראית חסרת תקדים, מתמודדת גם עם ביקורת חריפה מצד מתנגדיה. רבים מזהירים כי ייתכן שהיא נועדה להשיג יתרון לא מידתי לקבוצות מסוימות על חשבון שאר הציבור, תוך סיכון הדמוקרטיה והכלכלה האמריקאית. כמו כן, ישנה חשש כי החזון הכלכלי של מאסק מתנגש עם חלק מתוכניותיו של טראמפ, כגון מדיניות הגירה מחמירה שעלולה לפגוע בעובדי הטכנולוגיה הרבים המהגרים למדינה.
ממשל המליארדרים
הקשר ההדוק בין טראמפ למאסק אינו עומד לבד; עם ניצחונו של טראמפ בבחירות, החלו להצטרף אליו גם מיליארדרים אחרים מתעשיית הטכנולוגיה, שמזהים הזדמנות לשותפות בממשל המבטיח להם פחות רגולציה ויותר השפעה. מארק צוקרברג, מנכ"ל Meta, פרסם הודעה בה הוא מברך על "הזדמנויות חדשות העומדות בפנינו כמדינה," וג'ף בזוס, מייסד אמזון, שהפגין עמדה שונה תחת ממשל ביידן, בירך כעת על הקאמבק הפוליטי של טראמפ.
הצטרפותם של בכירים כמו צוקרברג, בזוס, וסאם אלטמן (מנכ"ל OpenAI), מצביעה על מגמה ברורה שבה אילי טכנולוגיה מתחילים לתמוך בטראמפ מתוך תקווה כי ממשלו יקדם את האינטרסים העסקיים שלהם. תמיכה זו מתבטאת בציפייה להקלות רגולטוריות בתחומי ההגבלים העסקיים וחיזוק האפשרויות למיזוגים והרחבת המונופולים, מהלך שיאפשר לחברות להמשיך לצמוח ללא עיכובים ממשלתיים מיותרים. המיליארדרים הללו יודעים שממשל טראמפ עשוי להיות ידידותי במיוחד לתעשיות הטכנולוגיה והחדשנות, מה שיאפשר להם להמשיך ולחזק את מעמדם העסקי ואף להימנע ממכשולים רגולטוריים.
לדברי פרשנים כלכליים, תמיכתם של טייקונים אלה משקפת את רצונם להבטיח שטראמפ יגן עליהם מפני חקירות ורגולציה קשה שהופעלו בתקופת ביידן. עם שובו של טראמפ, הם רואים הזדמנות לרתום את הממשל לקידום חזונם העסקי והכלכלי.
הקשר המיוחד בין טראמפ למאסק והתמיכה הרחבה שמקבל הממשל החדש מצד ענקי הטכנולוגיה עשויים לעצב את עתיד הפוליטיקה האמריקאית לכיוון חדש לחלוטין. המערכת השלטונית נמצאת בנקודת מפנה, כאשר בריתות בין אילי ההון לממשל עשויות לשנות את אופי הממשל ואת האיזון בין הסקטור הציבורי לפרטי ועד לטכנולוגיות שישלטו בחיינו.