בלב אחד מהאזורים האזרחיים הצפופים ביותר בביירות, עומד לו בניין תמים למראה, שמוסתר היטב בין שכונות מגורים, שווקים, וחיים שוקקים. אבל למעשה, מדובר בתשתית טרור חשובה של חיזבאללה – בניין שמשמש כמרכז עצבים לארגון וכמחסן תת-קרקעי לאחסון אמל"ח (אמצעי לחימה). עם מטרה ברורה לחסל את המבנה ולהשבית את פעילותו, חיל האוויר מבצע תקיפה מורכבת המשלבת טכנולוגיות מתקדמות, תכנון אסטרטגי כירורגי ויכולות ייחודיות – והכל כדי להבטיח פגיעה מדויקת וממוקדת בבניין, מבלי לפגוע בבניינים הסמוכים או באזרחים.
האתגר המרכזי בתקיפות מסוג זה הוא לא רק זיהוי המבנה, אלא השמדה כירורגית שלו, בתוך מרקם עירוני צפוף וסביבת חיים אזרחית. חיזבאללה מבין את הרגישות של המרחב העירוני ולכן ממצב תשתיות צבאיות בנקודות אסטרטגיות שקשה מאוד לפגוע בהן. "מדובר במבנים שבהם יש תשתיות קריטיות שמשרתות את ארגון הטרור," מסביר סג"ם א', קמ"ד ביירות במחלקת ההתקפה של חיל האוויר. "האתגר שלנו הוא לתקוף ולהשמיד את המטרה מבלי לגרום לנזק סביבתי."
כל משימת תקיפה כזו מתחילה הרבה לפני שהמטוס יוצא לדרך. באמצעות מערכת ייעודית של חיל האוויר, אנשי המקצוע מתכננים את התקיפה במדויק, כולל איסוף מידע מודיעיני והדמיות מתקדמות של המבנה ושל הסביבה. המערכת מאפשרת לקבל מידע תלת-ממדי על המבנה, כולל עומק, גובה, ומיקום מדויק של החלקים התת-קרקעיים.
הפצצה שנבחרת לתקיפה זו היא "ברד כבד" – פצצה במשקל טון, המונחית באמצעות GPS ויכולה להגיע לנקודה מדויקת. החיישנים והמערכות שבפצצה מכוונים את זווית הנפילה, העומק, ואת נקודת הפגיעה המדויקת כדי להגיע למחסן הנשק ולפגוע רק בו.
כל אלמנט בתקיפה נבחן ומחושב בקפידה. כדי להגיע לרמת דיוק כה גבוהה, המהנדסים של חיל האוויר בונים סימולציה שמתחשבת בכל פרטי המבנה, החל מכיוון וזווית הפגיעה, דרך מהירות המטוס ועד לסוג הבטון או החומרים שמהם בנוי הבניין. המידע המדויק הזה חיוני לתכנון הפגיעה, שכן כל סטייה קטנה מהמסלול עלולה לגרום לנזק בלתי רצוי או לפגיעה בבלתי מעורבים.
"היכולת לפגוע רק במטרה עצמה נובעת משילוב של מערכות חכמות וידע פיזיקלי," מספר סג"ם א'. "לכל מבנה יש מאפיינים ייחודיים ואנו משתמשים בנתונים האלה כדי לוודא שהפצצה תחדור בצורה מבוקרת ותפגע במטרה בצורה הרצויה."
מטרת העל של כל פעולה כזו היא למנוע פגיעה באזרחים חפים מפשע. לצורך כך, חיל האוויר מפעיל מערך פינוי ממוקד שמבצע הודעות מוקדמות באזורים שבהם מתבצעת תקיפה. דובר צה"ל בערבית, אל"ם אביחי אדרעי, פונה מראש לתושבי האזור ומבקש מהם להתפנות – צעד שמקטין את הסיכון לפגיעה באזרחים.
הפגיעה המדויקת מאפשרת לחיל האוויר למזער את כמות התחמושת בשימוש ולהתרכז בתקיפות ממוקדות ויעילות. הפצצות הכירורגיות האלו הן חלק מאסטרטגיה כוללת שמטרתה לפגוע ביכולות חיזבאללה להחזיק מצבורי נשק אסטרטגיים ולנהל פעילות צבאית משטח אזרחי. "אנחנו לא זקוקים לכמויות תחמושת גדולות," מסביר סג"ם א'. "די בפצצה אחת מדויקת כדי להשיג את המטרה, ולשמור את שאר התחמושת למשימות נוספות."
בזירה הצפונית, מתמודדים עם מציאות מתמשכת שבה חיזבאללה משתמש במבנים אזרחיים כבסיסים צבאיים. חיל האוויר ממשיך לתקוף בצורה כירורגית כדי למנוע מארגון הטרור להפעיל יכולות צבאיות שיש בהן איום ממשי על ישראל. עם כל תקיפה, מצטבר ידע חדש ומופקים לקחים חשובים שמייעלים את המערכות ומכינים את חיל האוויר לעתיד שבו הדרישות והצרכים המבצעיים עשויים להיות אף יותר מורכבים.
בסופו של יום, חיל האוויר ממשיך להוביל בפיתוח יכולות דיוק וכירורגיה אווירית שאין להן תקדים, מתוך מחויבות לשמור על ביטחון אזרחי ישראל לצד רצון עז להימנע מפגיעה באזרחים בצד השני.