משרד האוצר ורשות המסים פרסמו בימים האחרונים את עיקרי תוכנית התקציב לשנת 2025, הכוללת סדרת גזירות כלכליות שעלולות להשפיע משמעותית על שוק הנדל"ן בישראל. וגם כאן המשקיעים חוטפים.
בין הנושאים הבולטים המופיעים בתזכירי החוקים נכללות הצעות להקפאת מדרגות מס הכנסה, הטלת מס יסף, והעברת מתווה לעידוד חלוקת רווחים כלואים בחברות.
עם זאת, עיקר העניין התרכז סביב הגזירות הצפויות בשוק הנדל"ן, שצפויות להכביד על רוכשים, מוכרים ומשכירי דירות.
בהתאם להצעת התקציב, כל הסכומים הקשורים למכירה או רכישה של דירה יוקפאו ולא יוצמדו למדד למשך שלוש שנים, החל משנת 2025 ועד 2027.
משמעות הדבר היא שבתקופה שבה האינפלציה חורגת מהיעד של בנק ישראל, ביטול ההצמדה למדד יפגע באופן מהותי בקונים ובמוכרים. לדוגמה, תקרת הפטור ממס שבח במכירת דירה יחידה לא תעודכן לפי המדד, מה שיוביל להקטנה של היקף הפטור ולהגדלת חובת התשלום של המסים. המהלך נועד נועד לצמצם את רווחי המוכרים בתקופה הקרובה.
עוד על פי הפרסומים, המס המוגדל על רוכשי דירות להשקעה, שהועלה באופן זמני בתקופת כהונתו של שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, יישאר בעינו ולא יחזור לשיעור של 5%. שיעור המס יישאר גבוה, עם מס בגובה של 8% על דירות שמחירן עד 6 מיליון שקלים ו-10% על חלק השווי שמעל סכום זה.
גם משכירי הדירות לא יישארו מחוץ למעגל הפגיעה. ההצעה כוללת הקפאה של תקרת הפטור ממס על הכנסות מהשכרת דירה, מה שיקטין את ההקלה שהמשכירים נהנו ממנה עד כה. תקרת הפטור הנוכחית, שעמדה על 5,654 שקל בחודש בשנת 2024, לא תתעדכן ותשחק במונחים ריאליים, מה שעלול להוביל לתוספת מס על הכנסות מהשכרה.
רשות המסים מנסה לקדם גם את הקמת מאגר משכירי הדירות, מהלך שנכלל כבר בתקציב 2024, אך לא יצא לפועל. מטרת המאגר היא ליצור פיקוח הדוק יותר על שוק השכירויות ולהגדיל את הכנסות המדינה ממיסוי על הכנסות משכירות. ההערכה היא כי מאגר כזה יוכל להכניס לקופת המדינה מעל מיליארד שקלים בשנה.
בעוד הממשלה טוענת שהגזירות הכרחיות לצורך עמידה ביעדי התקציב ולצורך צמצום הגירעון, גורמים בשוק הנדל"ן מביעים חשש כי הצעדים יכבידו על השוק ויפגעו בעיקר בציבור השוכרים ובשוק ההשקעות בדירות. ימים יגידו.