משמרות המהפכה האסלאמיות של איראן (IRGC) העמיקו את שליטתן בתעשיית הנפט האיראנית ומחזיקות כיום בכ-50% מייצוא הנפט של המדינה, כך לפי דיווח של רויטרס שמבוסס על מקורות מערביים ואיראניים.
ההכנסות מייצוא הנפט, שמוערכות ביותר מ-50 מיליארד דולר בשנה, מהוות את עיקר מקור ההכנסה במטבע חוץ עבור טהראן ומשמשות למימון פרוקסי ומיליציות ברחבי המזרח התיכון, שרבים מהם מכווני מטרה נגד ישראל.
סין וחברות קש
השתלטות משמרות המהפכה על תעשיית הנפט חורגת הרבה מעבר לניהול ייצוא הנפט. מהשימוש בצי מיכליות נסתרות המובילות נפט למדינות כמו סין, ועד חברות קש שמנהלות את העסקאות – כל שלבי הלוגיסטיקה נשלטים על ידי הארגון.
על פי הדיווח, המשמרות הרחיבו משמעותית את שליטתן, שעלתה מכ-20% ב-2020 לכ-50% כיום. שליטה זו מגיעה גם על חשבון מוסדות ממשלתיים כמו חברת הנפט הלאומית של איראן (NIOC) וחברת המסחר שלה (NICO).
כך איראן עקפה את הסנקציות של טראמפ
למרות הסנקציות המערביות הכבדות שהטיל ממשל טראמפ ב-2018, הצליחה איראן לשמור על רמת ייצוא גבוהה. עם תפוקה של 3.3 מיליון חביות ביום – הרמה הגבוהה ביותר מאז 2018 – הצליחה טהראן להחזיק את הכלכלה שלה מחוברת לשוק הגלובלי, בעיקר בזכות קשרי הסחר עם סין.
לפי הדיווח שפורסם הבוקר, משמרות המהפכה מנהלות עסקאות נפט בהנחות משמעותיות: חבית נפט שנמכרת על ידי IRGC זולה ב-1-2 דולר ביחס למחיר שמציעה NICO, ולעיתים אף ב-5-8 דולר, בשל הסיכון הרב בקנייה ממשמרות המהפכה המוגדרות ארגון טרור על ידי ארה”ב.
מסלול הכסף שממוקד נגד ישראל
הכנסות הנפט משמשות את ה-IRGC לא רק לפעילותם באיראן, אלא גם למימון ארגונים פרו-איראניים ברחבי המזרח התיכון. בין המוטבים המרכזיים: חזבאללה בלבנון, חמאס בעזה, החות’ים בתימן ומיליציות שיעיות בעיראק, שכאמור רובם משמשות כטבעת חנק נגד מנגינת ישראל.
ההערכות הן כי ארגון הטרור חזבאללה לבדו מקבל בין 700 מיליון למיליארד דולר בשנה מאיראן, מרביתם ישירות ממשמרות המהפכה.
לפי מסמכים שנחשפו על ידי רויטרס, חלק מהעסקאות מבוצעות דרך חברות קדמיות כמו חברת Haokun בסין, שהוכרזה כמטרה לסנקציות של ארה”ב ב-2022. חברות אלו עוסקות בהעברת הנפט ובניהול הכספים, תוך שהן משתמשות במנגנונים פיננסיים המערבים גם בנקים מערביים שלא מודעים למעורבות האיראנית.
העברות מספינה לספינה וטשטוש מקור החביות
ה-IRGC משתמשים גם ב”צי רפאים” של מיכליות להעברת נפט. המיכליות מבצעות העברות “ספינה-לספינה” כדי לטשטש את מקור הנפט ולהימנע ממעקב. באוגוסט האחרון, ישראל וסוכנויות אמריקאיות הטילו סנקציות על עשרות מיכליות המעורבות בפעילות זו, אך ההשפעה נותרה מוגבלת.
מומחים מעריכים כי הסנקציות על חברות איראניות לא מצליחות לעצור את הפעילות הכלכלית של משמרות המהפכה. הארגון הפך לשחקן מרכזי שמחבר בין כלכלת איראן לכלכלה העולמית, תוך שהוא משתמש בכלי כלכלי חשוב לעקיפת סנקציות.