המיליארדר מארק קיובן, יזם, משקיע ובעלים לשעבר של דאלאס מאבריקס, משמיע לאחרונה אזהרות חמורות על עתיד הכלכלה האמריקאית. לדבריו, קיצוצים משמעותיים בתקציב הפדרלי עלולים להוביל למיתון עמוק, שיפגע לא רק בעובדים ובמשפחותיהם, אלא גם בבעלי נכסים, בעסקים קטנים ובעיריות שתלויות בהכנסות ממסים. ״זה לא רק אובדן מקומות עבודה״, הוא כותב, “״אלא גם משפחות שמאבדות את ההטבות שלהן, בעלי דירות שמאבדים דיירים, ערים שמפסידות הכנסות – ככה מתחילים מיתונים״.
האזהרה של קיובן מגיעה בתקופה שבה שוק העבודה בארה”ב מתחיל להראות סימני חולשה. על פי נתונים שפורסמו במגזין Fortune, הסקטור הפרטי הוסיף רק 77,000 משרות בפברואר – פחות ממחצית מהתחזית שעמדה על 148,000, והרבה מתחת לנתון של ינואר, שעמד על 186,000. תחומים שמסתמכים במידה רבה על תקציבים ממשלתיים, כמו חינוך ושירותי בריאות, איבדו 28,000 משרות, ואילו ענפים שעלולים להיפגע מהתערבות ממשלתית כמו תחבורה, מסחר ושירותים ציבוריים איבדו 33,000 משרות. גם הממשל הפדרלי עצמו צמצם את כוח האדם שלו ב-10,000 עובדים.
קיובן מזהיר כי הקיצוצים התקציביים הגדולים שמבצע הממשל עשויים להוביל למעגל שלילי שבו פחות הוצאות ממשלתיות יובילו לפחות משרות, מה שיקטין את הכנסות משקי הבית ויפגע בצריכה. לטענתו, קבלת החלטות כלכליות לא מחושבות מצד מקבלי ההחלטות היא אחת הסיבות המרכזיות למשברים כלכליים: ״לירות ואז לכוון – זולא דרך לנהל מדינה״.
המשק האמריקאי עדיין מפגין סימני חוזק מסוימים, אך ככל שהמגזר הציבורי והפרטי ימשיכו לצמצם את כוח האדם, כך ילך ויתגבר הלחץ על השווקים. ההיסטוריה מלמדת שמיתון אינו מתרחש ביום אחד – הוא מתחיל בירידה הדרגתית בהכנסות, בשחיקת כוח הקנייה של הצרכנים ובגלי פיטורים שמובילים לפגיעה בכלכלה הריאלית.
לצד האזהרות שלו, קיובן גם מציע פתרונות מעשיים לאנשים פרטיים שרוצים להתכונן לאי הוודאות הכלכלית. לדבריו, הצעד הראשון בהתעשרות – וביצירת חוסן כלכלי – הוא חיסכון קפדני. ״תחסכו כמה שיותר כסף שאתם יכולים. במקום קפה – שתו מים. במקום לאכול בחוץ – תאכלו בבית. תחיו בצמצום, גם אם אתם כבר מרוויחים יותר״.
קיובן עצמו הקפיד במשך שנים לחיות בצניעות יחסית גם כאשר היה לו מספיק כסף לבזבז. הוא נמנע מקניית רכב חדש במשך תקופה ארוכה והקפיד לא להיכנס להוצאות שאינן הכרחיות. הסיבה לכך, לדבריו, היא ש״גידול בהוצאות במקביל לגידול בהכנסות״ הוא אחת הסיבות לכך שאנשים אינם מצליחים לצבור הון משמעותי.
אחד המסרים החשובים שהוא מנסה להטמיע הוא הימנעות מחובות. קיובן מתנגד נחרצות לשימוש בכרטיסי אשראי, וטוען כי מי שחי על אשראי למעשה מעכב את הצמיחה הכלכלית שלו. ״אם אתם משתמשים בכרטיס אשראי – כנראהשאתם לא באמת רוצים להיות עשירים״, הוא אומר. הפתרון לדעתו הוא שימוש במזומן בלבד, או בכרטיס חיוב, מה שמונע מצבירת חובות לא נחוצים.
קיובן ממליץ לכל אדם להחזיק קרן חירום של לפחות שישה חודשי הכנסה בבנק. “״אתם לא חוסכים לפנסיה – אתםחוסכים לרגע שבו תצטרכו מזומן״, קרן כזו מאפשרת להתמודד עם משברים בלתי צפויים כמו פיטורים, בעיות רפואיות או שינויים פתאומיים בקריירה.
כשיש מספיק כסף בצד, השלב הבא הוא להתחיל להשקיע – אבל בזהירות. קיובן ממליץ להשקיע בעיקר בקרנות מדד כמו S&P 500, שמספקות יציבות וצמיחה לאורך זמן. עבור מי שמוכן לקחת סיכונים, הוא מציע להקצות עד 10% מההון להשקעות מסוכנות יותר, אך מציין שצריך להתייחס לכסף הזה כאבוד מראש, כדי למנוע קבלת החלטות רגשיות ופזיזות.
מעבר להשקעות בשוק ההון, קיובן מעודד אנשים לחשוב כמו יזמים. בעקבות הפיטורים הרבים בסוכנויות ממשלתיות, הוא אף הציע לעובדים לשעבר להקים חברות ייעוץ, ואף הצהיר כי ישקול להשקיע בהן. ״בסופו של דבר, הממשל יגיעלמצב שבו הוא יצטרך לתקן את הבעיות שהוא יצר – ואז הוא יעסיק אתכם כקבלנים, בתנאים שלכם״.
קיובן מאמין שהשקעה בידע היא אחד המפתחות החשובים ביותר להצלחה. הוא ממליץ לכל מי שרוצה להתקדם בתחום כלשהו להתחיל מלמטה, ללמוד את השוק, לקרוא ספרים וליצור קשרים. ״אם יש נושא שמעניין אתכם – תעבדו בו. גם אם זה בתפקיד זוטר, זה ישלם לכם הרבה יותר בטווח הארוך מאשר כל תואר אקדמי״.
כמו כן, הוא ממליץ לרכוש מוצרים חיוניים בכמויות גדולות כשהם במבצע, מתוך הבנה שזה חיסכון שמחזיר את עצמו מיידית. לדבריו, ״אם יש מבצע של 50% על משחת שיניים, תקנו לשנתיים קדימה – זה רווח מיידי״.
קיובן טוען שהתנהלות כלכלית חכמה יכולה למנוע נפילה כלכלית עבור אנשים פרטיים, אך ברמה הלאומית – הוא סקפטי. לדבריו, השוק נכנס למצב של חוסר יציבות, ובלי שינוי במדיניות הממשלתית האמריקנית, קשה לראות איך המצב יתייצב במהרה.
למרות זאת, הוא מדגיש שהתעשרות איננה תהליך מהיר או פשוט. ״זו לא תוכנית להתעשרות מהירה, אלא דרך חיים. זה לוקח שנים, אולי עשורים. אבל אם תנהלו את הכסף שלכם נכון ותמשיכו להשקיע בעצמכם, זה יהיה שווה את זה״.
ומה העצה החשובה ביותר שלו? ״תהיו נחמדים. זה תמיד עובד״. רשמנו.