מי חשב שהשנה המאתגרת הזו תביא את הביקוש לזהב לגבהים חדשים? לפי דו”ח של מועצת הזהב העולמית, הביקוש העולמי לזהב ברבעון השלישי של 2024 זינק ב-5% והגיע ל-1,313 טון – נתון שיא ברבעון שלישי אי פעם! מדובר בעלייה מרשימה שמסתכמת ביותר מ-100 מיליארד דולר, וזה קורה במקביל למחירי זהב גבוהים במיוחד.
אז למה אנשים קונים עוד ועוד זהב? לא מדובר רק באנשים שאוהבים את הברק, אלא במשקיעים – בעיקר מהמערב – שמחפשים ביטחון בסביבה כלכלית פוליטית שנראית, איך נגיד… קצת פחות יציבה. תעודות הסל של הזהב (ETFs) הכפילו את עצמן עם עלייה של 95 טון בביקוש – רבעון חיובי ראשון מאז 2022!
אבל לא הכל נוצץ כמו שזהב יכול להיות: ירידה של 9% נרשמה בביקוש לזהב בצורה של מטבעות ומטילי זהב. ובכל זאת, מדובר בשנה חזקה – עם נתון של 859 טון, מעל הממוצע בעשור האחרון.
ומה לגבי הבנקים המרכזיים? למרות שהם קצת האטו, הם עדיין רוכשים זהב בקצב מרשים – 186 טון ברבעון זה בלבד, ונתון שנתי של 694 טון, תואם את השנה שעברה. והמחירים? היכונו, הממוצע ברבעון עומד על כ-2,474 דולר לאונקיה. השיא הזה אומנם מרתיע את צרכני התכשיטים, אבל הנתון המעניין הוא שערך הקנייה דווקא עלה ב-13%, מה שמרמז שהצרכנים מוכנים לשלם יותר עבור פחות.
הפיתוחים הטכנולוגיים גם מוסיפים זהב למשוואה – עם גידול של 7% בביקוש לזהב לשימושים טכנולוגיים, בעיקר במגזר האלקטרוניקה שמתחזק בזכות ה׳בום׳ של הבינה המלאכותית.
מה אומרים המומחים? לואיז סטריט, אנליסטית בכירה במועצת הזהב העולמית, מציינת כי הסיכון הפוליטי בארה”ב והמתחים במזרח התיכון מעלים את פקטור ה-“FOMO” אצל המשקיעים – פחד להחמיץ את העלייה בערך הזהב. בנוסף, הצפי להורדת ריבית והבטחת הכלכלה הופכים את הזהב למקלט בטוח.
האם מדובר במגמה שתמשיך להחזיק מעמד? יתכן מאוד, אך יחד עם 30 שיאי מחיר שנשברו השנה בלבד, ישנה שאלה כיצד ישפיעו המחירים על הצרכנים.