
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הודיע כי מתווה הסיוע שנקבע בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" יוארך בשלושה חודשים נוספים, עד סוף דצמבר 2024. במסגרת המתווה, שנועד להקל על משקי בית, חיילי מילואים ועסקים שנפגעו כלכלית כתוצאה מהמלחמה, ניתנות הקלות רבות בנוגע לדחיית תשלומי הלוואות, משכנתאות ופטור מעמלות שונות.
"מאז תחילת המלחמה, בנק ישראל פועל במגוון דרכים לתמוך במשק ולהקל על אלה שחווים קשיים כלכליים", אמר ירון, שהדגיש כי הארכת המתווה תאפשר סיוע נוסף וממוקד. "אנו מחויבים להמשיך לעקוב אחר מצב המשק ולפעול ככל שיידרש לתמיכה בהתאוששותו."
גם המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשוילי, התייחס להארכת המתווה והדגיש כי היא תסייע במיוחד לאוכלוסיות הזקוקות לכך. "ביצענו התאמות במתווה בהתאם לניתוח הנתונים שבידינו, כדי להתמקד בסיוע לאוכלוסיות הנפגעות", ציין חחיאשוילי, שהוסיף כי הבנקים ימשיכו ליזום פתרונות מותאמים אישית ללקוחות שנפגעו מהמצב הביטחוני.
הרקע להארכת המתווה
בנק ישראל השיק את מתווה הסיוע כשבוע לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" במטרה להקל על הלקוחות שנפגעו מהשלכות המלחמה. בתחילה, המתווה התמקד בתושבי הדרום ולאחר מכן הורחב גם לתושבי הצפון, בעקבות פינוי תושבים מבתיהם. בהמשך, המתווה הוארך שוב במרץ 2024 והותאם למגוון רחב של אוכלוסיות.
המתווה הנוכחי, שהיה בתוקף עד סוף ספטמבר 2024, מאפשר ללקוחות שנפגעו לדחות תשלומי הלוואות ומשכנתאות למשך שלושה חודשים ללא חיוב בריבית ובעמלות. בנוסף, לקוחות זכאים לפטור מעמלות שוטפות ופטור מריבית על יתרת חובה בחשבונות עו"ש.
נתונים עדכניים
נכון לאוגוסט 2024, נדחו כ-460 אלף הלוואות בסכום כולל של כ-9 מיליארד שקל. כ-73% מההלוואות שנדחו היו למגזר הפרטי, כאשר כ-80% מההלוואות שדחייתן הסתיימה חזרו למסלול תשלום סדיר.
הארכת המתווה עד סוף שנת 2024 כוללת התאמות לאוכלוסיות הזכאות, בדגש על תושבי הדרום המתגוררים בטווח של עד 7 ק"מ מרצועת עזה. אוכלוסיות נוספות הכלולות במתווה הן תושבי הצפון שפונו מבתיהם, חיילי מילואים, ובני משפחותיהם של הרוגים, חטופים ונעדרים.
מבט לעתיד
הארכת המתווה נועדה לסייע לאוכלוסיות הזקוקות להקלות תזרימיות ולהתאים את המתווה למציאות הכלכלית המורכבת שנוצרה בעקבות המלחמה. "המערכת הבנקאית נדרשת להמשיך לנקוט בצעדים נוספים מעבר למתווה הנוכחי, ולספק פתרונות יצירתיים אשר יסייעו לאוכלוסיות שנפגעו", ציין חחיאשוילי.
בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הכלכליות והביטחוניות ולהתאים את המתווה ככל שיידרש.