השימוש ב'ביט' הפך להיות חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו – החל מהחזרת הלוואות בין חברים, תשלומים קבוצתיים ועד סגירת חשבונות.
בנק הפועלים – הבעלים של ביט פרסם היום על עלויות חדשות למשתמשים, והשאלה הגדולה, איך זה ישפיע על העסקים הקטנים וכיצד נרגיש כולנו את השינוי הזה – בכיס.
על פי הודעת הבנק, החל מהשנה הבאה, משתמשי ביט שיקבלו כספים בסכום מצטבר מעל 25,000 ש"ח בשנה קלנדרית יידרשו לשלם 0.6% עמלה על הסכומים העודפים.
במילים אחרות, במקום שכל הכסף ייכנס לכיס שלכם – חלק ממנו ייגבה על ידי ביט, ובכך תתחיל האפליקציה, שהייתה כמעט חינמית עד כה, לצבור עוד רווח על גב הצרכנים הכבדים.
למה דווקא עכשיו?
ביט טוענת שהמהלך נועד לתת מענה למשתמשים שהיקף פעילותם מסחרי, כלומר לכ-6% מהמשתמשים באפליקציה, שמקבלים תשלומים העולים על 25 אלף ש"ח בשנה. לדברי החברה, השינוי מגיע בעקבות דרישה מצד המשתמשים להגדלת תקרת הכספים האפשרית לקבלה – פתרון שיאפשר כעת תקרת קבלת כספים מוגדלת של 100 אלף ש"ח בשנה.
אבל למה לגבות עמלה נוספת עבור שירות שנראה שהפך לבסיסי כל כך? לפי ביט, הצעד נועד לייעל את האפליקציה עבור משתמשים מסחריים ולשפר את האכיפה עליהם, אך מנגד הוא משאיר צרכנים רבים בתחושה שהכיס שלהם הוא זה שמממן את הייעול הזה.
הסיפור האמיתי הוא כנראה העובדה שהאפליקציה גררה את בנק הפועלים להפסדים גדולים – ומישהו בבנק מנסה כעת למזער את הנזקים.
כמה זה יעלה לנו? בעוד שחלק מהמשתמשים הרגילים לא ירגישו בהבדל, משתמשים אחרים יצטרכו לחשב מחדש את עלויות השימוש בביט. עבור מי שמשתמש באפליקציה לצרכים מסחריים, עמלת 0.6% אולי נראית לא משמעותית – אבל היא מצטברת. לדוגמה, מי שיקבל 50,000 ש"ח בשנה מעבר ל-25,000 ש"ח הפטורים, יידרש לשלם כ-300 ש"ח עמלה שנתית. הכסף הזה, שהיה יכול להגיע ישירות לכיסו של המשתמש, עובר כעת ישירות לביט.
על מנת לרכך את המעבר, ביט הכריזה כי עד סוף 2024 כל המשתמשים ייהנו מתקרת קבלת כספים של עד 100 אלף ש"ח – ללא עמלה. אך יש הטוענים כי מדובר בהצעה מפתה שנועדה להרגיל את המשתמשים לגבייה, וייתכן שעמלות נוספות יכנסו בעתיד.
ההכרזה הבוקר של בנק הפועלים מעלה שאלות על המודל העתידי של ביט: האם זהו צעד ראשון בדרך לגביית עמלות נרחבות יותר? ואם כן, איך זה ישפיע על השימוש באפליקציה, שבעבר נתפסה כחינמית ונוחה לכל?
חשוב להדגיש, שלא מדובר רק בצרכנים בעלי פעילות מסחרית; גם עסקים קטנים שמתבססים על ביט עלולים להיפגע מהעמלות החדשות. לדוגמה, עוסקים קטנים שהתרגלו לקבל כספים מביט ללא עלויות נוספות, ימצאו את עצמם לפתע עם עמלה שוחקת. בעוד 90% מהמשתמשים לכאורה אינם מושפעים מהמהלך, אחוז קטן של משתמשים נדרש כעת לממן את מהלך ההתרחבות של ביט – מה שעלול ליצור אפקט שלילי בטווח הארוך.
במובנים רבים, השאלה העיקרית היא איך יגיבו הצרכנים ומה ישאר בכיס שלהם. המהלך של ביט אולי מפתה, עם הבטחה לגבול קבלה מוגדל והקלות מסוימות עד לסוף השנה – אך בפועל הוא עלול לפתוח פתח לעמלות נוספות בהמשך הדרך. עבור הציבור, מדובר במהלך שמשאיר תחושת אי נוחות – האם נמשיך לראות אפליקציות תשלומים מתקרבות למודל של בנקים, שגובים על כל פעולה, או שהשוק יידע להגיב ולהחזיר את הכוח לצרכנים? ימים יגידו.