התפתחות הבינה המלאכותית – AI תורמת גם למלחמה בפשיעה: משרד האוצר האמריקאי פרסם כי הוא שבר שיא חדש של יותר מ-4 מיליארד דולר שנחסכו בזכות טכנולוגיות מתקדמות ובינה מלאכותית שמנעו הונאות.
מאז פרוץ הקורונה חלה עלייה משמעותית בהונאות פיננסיות, והתוצאות של השנה האחרונה מדברות בעד עצמן. כאמור, בהודעה שפורסמה היום נחשף שמשרד האוצר האמריקאי הצליח למנוע ולשחזר יותר מ-4 מיליארד דולר במהלך שנת הכספים 2024, עלייה מרשימה לעומת 652.7 מיליון דולר בשנה שעברה.
האחראי המרכזי להצלחה הזו הוא המשרד לאינטגריטציה של תשלומים (OPI), שפועל תחת לשכת השירותים הפיסקליים של משרד האוצר האמריקאי, המשרד שדרג את היכולות שלו בזיהוי ומניעת הונאות באמצעות שימוש בבינה מלאכותית ולמידת מכונה, מה שאיפשר לו להתמודד בצורה הרבה יותר חכמה עם העלייה בהיקף התשלומים השגויים וההונאות בעקבות המשבר הגלובלי.
בין הצעדים שננקטו היו סינון מבוסס סיכונים שהביא למניעת הונאות בשווי של 500 מיליון דולר, זיהוי מיידי של עסקאות בסיכון גבוה שהניבו מניעה בשווי של 2.5 מיליארד דולר, ושימוש במערכות למידת מכונה שזיהו הונאות בשיקים, מה שהחזיר לקופת המדינה מיליארד דולר. כמו כן, שיפור תהליכי עיבוד התשלומים חסך לממשלה עוד 180 מיליון דולר.
סגן שר האוצר האמריקאי, וולי אדיימו, אמר שההתקדמות במניעת ההונאות היא תוצאה של מאמצים ממוקדים ומתמשכים: “אנחנו מתייחסים ברצינות לתפקיד שלנו כשומרים על כספי משלמי המיסים,” הוא אמר. “במהלך השנה האחרונה עשינו קפיצת מדרגה במניעת תשלומים שגויים והונאות, ונמשיך לעבוד עם גופים פדרליים נוספים כדי לספק להם את הכלים והנתונים הנדרשים לעצור את ההונאות.”
בנוסף לשיפורים הטכנולוגיים, משרד האוצר האמריקאי פועל לדבריו להרחיב את השותפויות שלו עם תוכניות מסוכנות ועם גופים פדרליים ומקומיים נוספים כדי להבטיח שהתשלומים יתבצעו בצורה נכונה. לדוגמה, במאי 2024 הודיעו משרד האוצר ומשרד העבודה על שותפות שתספק לסוכנויות האבטלה המדינתיות גישה למאגרי נתונים של מערכת “אל תשלם” (Do Not Pay Working System) כדי לשפר את מניעת ההונאות בתחום זה.
משרד האוצר בארה״ב, שמטפל בכ-1.4 מיליארד תשלומים בשנה בשווי כולל של 6.9 טריליון דולר, נמצא בעמדה ייחודית כדי להתמודד עם ההונאות הגוברות בשוק הפיננסי. בזמן שההפסדים מהונאות ממשיכים לעלות בכל שנה, והתחזיות מראות שהונאות תשלומים אונליין יגיעו ליותר מ-362 מיליארד דולר עד 2028, התפקיד של משרד האוצר במאבק בהונאות הפיננסיות הולך ונהיה קריטי יותר. מתי נראה בישראל שימוש מוצלח שכזה ב-AI? ימים יגידו.