בעיצומו של הסכסוך בעזה ובחזית הצפונית עם חיזבאללה, כלכלת ישראל הצליחה להפתיע ולצמוח בשיעור שנתי של 3.8% ברבעון השלישי של 2024 – כך עולה מנתונים ראשוניים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בשיעור צמיחה גבוה מהתחזיות, שעמדו על 2.9%, לפי סקר רויטרס.
מובילה בצריכה פרטית ובהשקעות בבנייה
הצמיחה הכלכלית נובעת בעיקר מעלייה חדה של 8.6% בצריכה הפרטית, לצד זינוק של 21.8% בהשקעות בנכסים קבועים, בעיקר בתחום הבנייה למגורים. גם הייצוא רשם עלייה קלה של 1.7%, אשר הצליחה לקזז ירידה חדה של 10.8% בהוצאות הממשלה. בעקבות זאת, התוצר של המגזר העסקי צמח ב-5.4%.
לעומת זאת, ברבעון השני של השנה הצמיחה עמדה על שיעור שנתי נמוך משמעותית של 0.3%, מה שמשקף התאוששות מסוימת ברבעון השלישי, על אף האתגרים הכלכליים והביטחוניים שיצרה המלחמה.
אינפלציה ולחצים כלכליים
במקביל, נתוני האינפלציה לחודש ספטמבר הצביעו על יציבות בשיעור שנתי של 3.5%, נתון שנמצא מעל היעד השנתי של הממשלה, שעומד על 1%-3%. פקידי ממשלה ייחסו את העלייה באינפלציה בעיקר לבעיות אספקה הקשורות למלחמה, בתקופה שבה האינפלציה ברוב העולם נמצאת במגמת ירידה.
בנק ישראל ומדיניות הריבית
בנק ישראל צפוי להכריע בנוגע לריבית הבסיסית ב-25 בנובמבר. מאז הורדת הריבית בינואר האחרון, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי בפגישותיו האחרונות, תוך שהוא מתמודד עם המתחים הגיאופוליטיים, לחצים אינפלציוניים והמדיניות הפיסקלית המתרחבת בשל עלויות המלחמה.
למרות ירידות הריבית שהחלו בארצות הברית ובאירופה, בבנק ישראל מציינים כי ירידות נוספות בישראל אינן צפויות, ואף מזהירים מהעלאת ריבית אם האינפלציה תישאר גבוהה.
מבט קדימה
המלחמה בעזה, שהחלה בעקבות מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023, ממשיכה להשפיע על הכלכלה הישראלית. הלחימה, שהתפשטה גם לחזית עם חיזבאללה בצפון, יצרה לחצים כלכליים לצד האתגרים הביטחוניים.
עם זאת, הצמיחה ברבעון השלישי מציגה חוסן כלכלי מפתיע, אשר ימשיך להיבחן לאור ההתפתחויות הביטחוניות והחלטות המדיניות הקרובות של בנק ישראל.