האיחוד האירופי הטיל קנס כבד של 840 מיליון דולר (800 מיליון אירו) על חברת Meta, בטענה כי החברה ניצלה את מעמדה הדומיננטי בתחום הרשתות החברתיות כדי לקדם באופן בלתי הוגן את פלטפורמת המסחר והשירותים שלה – Facebook Marketplace.
רגולטורים באיחוד האירופי, בראשות מרגרטה וסטגר, טענו כי Meta שילבה את שירות Marketplace בתוך הרשת החברתית פייסבוק באופן שהעניק לה יתרון תחרותי משמעותי על פני שירותי מודעות מקוונים אחרים.
על פי הרגולטורים, אינטגרציה זו העניקה ל-Marketplace גישה מיידית למיליוני משתמשי פייסבוק, בעוד חברות מתחרות לא יכלו להתחרות בתנאים דומים.
בנוסף, נטען כי Meta ניצלה את כוחה בתחום הפרסום המקוון כדי לכפות תנאים לא הוגנים על מתחרותיה ולהשתמש בנתונים שנאספו לצורך חיזוק פלטפורמת Marketplace.
Meta מגיבה: “המשתמשים בוחרים ב-Marketplace מרצונם”
Meta הביעה התנגדות חריפה להחלטה והודיעה כי בכוונתה לערער. לדברי החברה, השקת פייסבוק מרקטפלייס בשנת 2016 הייתה תגובה לביקוש הצרכני, ולא פגעה בתחרות מול פלטפורמות כמו eBay או Vinted.
“משתמשי פייסבוק בוחרים אם להשתמש ב-Marketplace, ורבים מהם אינם עושים זאת,” נמסר מהחברה.
הקנס שניתן ל-Meta מסמן אחד מהצעדים האחרונים של מרגרטה וסטגר, ראשת מחלקת התחרות באיחוד האירופי, בטרם סיום כהונתה הקרובה. וסטגר, שעמדה במשך עשור בראש המאבק להחלת רגולציה מחמירה על חברות הטכנולוגיה הגדולות, צפויה לפנות את מקומה לטובת תרזה ריברה, נציגה ספרדית.
יצוין כי החלטת האיחוד מצטרפת למגמת עולמית של מאבק בריכוזיות בענקיות הטכנולוגיה. בשנה שעברה נקנסה Meta ב-1.2 מיליארד אירו על הפרות חוקי פרטיות באירופה. במקביל, החברה מתמודדת עם תביעה של נציבות הסחר הפדרלית בארה”ב בגין הפרות דומות.
חזרתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לתפקיד הנשיאות בארה״ב – מעוררת סימני שאלה לגבי התאמת המדיניות האמריקאית והאירופית בנושא רגולציה טכנולוגית. בעוד שחלק מתומכיו, כמו סגנו הנבחר JD ואנס, מותחים ביקורת על כוחן של חברות הטכנולוגיה, אחרים מעדיפים מדיניות של פחות רגולציה.
כך או כך, החלטת האיחוד האירופי מסמלת את התקדמות הרגולציה מול ענקיות הטכנולוגיה העולמיות. הערעור שהגישה Meta צפוי להוביל למאבק משפטי ממושך, שבו יוכרע האם באמת התנהלותה הייתה בלתי הוגנת, או שמדובר במגבלות רגולטוריות המחמירות מדי על חברות הענק.